Dömötör
-1 °C
14 °C

Tízezrek tüntetnek egy hete egy gyilkossággal vádolt orosz kormányzó mellett

2020-07-18T085341Z 1197893072 RC2KVH95NJQD RTRMADP 3 RUSSIA-POLI
2020.07.18. 20:50 Módosítva: 2020.07.18. 20:55

Szombaton is tízezrek – a helyi városvezetés szerint kevesebb mint 10 ezren – tüntettek a napok óta folytatódó tiltakozás keretében az orosz távol-keleti Habarovszk városában Szergej Furgal kormányzó őrizetbe vétele ellen.

A mintegy 600 ezres nagyvárosban helyi médiahírek szerint 15 ezer és 50 ezer közé tehető a városközpontban összegyűlt emberek száma, akik ezután a városháza elé vonultak, írja az MTI, hozzátéve, hogy a békés tüntetésről nem érkezett hír letartóztatásról. Habarovszk mellett a régió több más nagyvárosában is tüntetések zajlanak.

A tüntetők azután vonultak az utcára, hogy július elején letartóztatták és Moszkvába szállították Furgalt, akit azzal vádolnak, hogy másfél évtizeddel ezelőtt megszervezett két sikeres és egy meghiúsult bérgyilkosságot, amelyeket üzletemberek ellen hajtottak végre, illetve terveztek. Furgal tagadja a vádakat, de legkevesebb két hónapig vizsgálati fogságban kell maradnia Moszkvában.

A régióban szokatlanok a tömeges tüntetések, melyeken a helyiek a moszkvai befolyás ellen tiltakoznak, amitől a kormányzó őrizetbe vétele óta tartanak. Furgal szűk két évvel ezelőtt meglepetésre legyőzte a Kreml pártjának, az Egységes Oroszországnak a jelöltjét a kormányzóválasztáson.

A habarovszki polgármester óvta a lakosokat a tiltakozások folytatásától, tekintettel a koronavírus-járvány jelentette fertőzésveszélyre. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pedig az esetleges terrorveszélyre figyelmeztetett. Állítása szerint egy merényletkísérletet már meg is hiúsított: egy férfi robbanószerkezetet próbált működésbe hozni egy sűrűn látogatott habarovszki helyszínen.

(Borítókép: A Szergej Furgal kormányzó mellett tüntető tömeg Habarovszkban 2020. július 18-án. Fotó: Evgenii Pereverzev / Stringer / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport