Szokatlanul erős hőhullám tombol Amerikában

2020.07.19. 15:16

Miközben Európa nagy részén, így Magyarországon is az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás jellemző, addig az Atlanti-óceán túlpartján, az Egyesült Államok nagy részén szokatlanul erős hőhullám tombol. Egy hét alatt 450 napi hőmérsékleti rekord dőlt meg az USA-ban, a legjobban az északkeleti tagállamokat sújtja a hőhullám, írja az Időkép.

A legmelegebb a Texas állambeli Turkey-ben volt, ott 47 fokot mértek, mellyel abszolút hőmérsékleti rekord is született. Az ilyenkor megszokotthoz képest az északkeleti tagállamokban van a legmelegebb, a hőmérséklet sok helyen 8-12 fokkal haladja meg az átlagot. Vasárnap még olyan északi városokban is 35 fokig melegszik a levegő, mint Boston vagy Philadelphia.

A hőséghez magas páratartalom társul, ami még elviselhetetlenebbé teszi a kánikulát. A nagyobb városokban éjszakánként sem csökken 25 fok alá a hőmérséklet, a napokban közel 50 legmagasabb minimum hőmérsékleti rekord is megdőlt. A Texas állambeli Lubbock-ban keddre virradóan mindössze 30 fokig csökkent a hőmérséklet.

Közeli enyhülésben sem igazán bízhatnak az amerikaiak: átmeneti kisebb lehűlések ugyan lehetnek a következő napokban, de összességében folytatódik a szokatlanul meleg időjárás.



  • Hírek
  • Csok