2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Kezdődik a hallei antiszemita ámokfutó pere

2020.07.21. 10:11 Módosítva: 2020.07.21. 12:31

147 tanút fognak meghallgatni Magdeburgban, Stephan Balliet ma kezdődő büntetőperében, ezért a tárgyalást nagyobb terembe kellett költöztetni. Ballietet összesen 13 bűncselekménnyel vádolják, köztük emberöléssel és emberölés kísérletével.

Balliet tavaly október 8-án, az egyik legnagyobb zsidó vallási ünnep, jom kippur idején támadt rá a hallei zsinagógára, kifejezetten azzal a céllal, hogy zsidókat öljön. A zsinagógában 52 ember volt. Balliet először gránátot dobott a sírkertbe, majd megpróbálta felrobbantani a zsinagóga kapuját, de ez nem sikerült.

Rendőrök a magdeburgi tárgyalóterem előtt, ahol Stephan Balliet pere zajlik
Rendőrök a magdeburgi tárgyalóterem előtt, ahol Stephan Balliet pere zajlik
Fotó: Pool / Getty Images Hungary

Mivel nem sikerült bejutnia, lelőtt egy járókelőt, és elhajtott. Később egy kebabos büfébe gránátot dobott, majd ott is lelőtt egy embert. Menekülés közben még megsebesített egy házaspárt, aztán elrabolt egy taxit, de végül sikerült elfogni.

A szélsőjobboldali körökben aktív Balliet az interneten élőben közvetítette a támadást, közben antiszemita, bevándorlóellenes megjegyzéseket tett, és balféknek nevezte magát, amiért meghiúsult a zsinagóga elleni merénylet. A közel háromórás ámokfutás felvétele alapján a rendőröknek nem volt nehéz percről percre feltárni a történteket.

A zsidó világ-összeesküvésben hívő, a menekülthullámért is a zsidókat kárhoztató Balliet a Népszava összefoglalója szerint májusban majdnem megszökött a börtönből, amikor pár percre őrizetlenül hagyták. Azóta szigorúan őrzik a magdeburgi börtönben. Balliet nem bánta meg a tettét, és a nyomozóknak azóta is sajnálkozik, hogy a zsinagóga elleni merénylet meghiúsult, és nem voltak zsidó áldozatai.

A két ember megölése mellett 52 ember elleni emberölés kísérlete miatt is felelnie kell, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport