Petra
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Dollármilliárdokért szereznek be új koronavírus elleni vakcinákat Trumpék

2020.07.22. 18:42 Módosítva: 2020.07.22. 20:46

A Trump-adminisztráció szerdán 1,95 milliárd dolláros megállapodást kötött az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszergyárakkal százmillió adag új koronavírus elleni vakcináról az egyelőre még csak készülőben lévő szerről – írja az MTI.

A Fehér Ház által aláírt megállapodás értelmében az amerikai kormányzat még további ötszázmillió adag vakcinát vásárolhat. Az oltóanyagot a The Wall Street Journal szerint az amerikai állampolgárok ingyen kapják majd meg.

Most az a terv, hogy az amerikai kormány 2021 januárjáig  300 millió adag vakcinát hoz forgalomba.

Ennek érdekében már korábban durván kétmilliárd dollárt ruházott be két gyógyszergyártó – a Moderna és a Johnson&Johnson – vakcinakísérleteibe, májusban pedig egymilliárd dolláros megállapodást kötött háromszázmillió adag vakcináról az oxfordi AstraZenecával.

Július elején a Pfizer és a BioNTech már nyilvánosságra hozta az amerikai pácienseken végzett első vakcinatesztek eredményeit. Ezek szerint kéttucatnyi emberben immunitás alakult ki a vírussal, illetve a vírus okozta Covid-19-cel szemben. A tapasztalatok szerint az immunitás egyes esetekben még erősebb is volt, mint a koronavírus-fertőzésből kigyógyult betegekben. Az eddigi kísérletek alapján a két gyógyszergyár arra számít, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) október elején már engedélyezheti a vakcina forgalmazását. Addigra több mint harmincezer páciensen próbálják ki az oltóanyagot. Terveik szerint 2021 végéig 1,4 milliárd adagot gyártanak.