Gál
3 °C
16 °C

Külföldre menekült egy fehérorosz ellenzéki vezető a fiaival együtt

2020.07.24. 16:39

Külföldre menekült Valerij Cepkalo fehérorosz ellenzéki vezető, aki Aljakszandr Lukasenka államfő kihívójaként próbálkozott indulni az augusztusi elnökválasztáson – közölte az MTI a volt washingtoni nagykövet kampánystábjára hivatkozva.

 Cepkalo Oroszországba ment a fiaival, attól tartva, hogy a hatóságok megvonhatják szülői felügyeleti jogait. Az ellenzéki vezető kampánystábja szerint az ügyészi hivatal tisztségviselői mentek ki Cepkalo fiainak iskolájába, hogy írásban rögzítsenek nyilatkozatokat, miszerint a családjuk nem viseli megfelelően gondjukat.

"Nem volt más választásunk" – hangoztatta Veranyika Cepkalo egy több száz fős tömeget vonzó nagygyűlésen. Veranyika Cepkalo, akinek férje azért nem indulhatott, mert a választási bizottság hatálytalanította az induláshoz szükséges aláírások egy részét, jelenleg Szvjatlana Tihanovszkaja elnökjelölt csapatában kampányol Lukasenka ellen.

 "Aggódó emberek felhívtak, és azt mondták: Nem akarjuk aláírni ezeket a papírokat, de rákényszerítenek minket, valami terhelőt gyűjtenek ellenetek, és a következő lépés az lesz, hogy megfosztanak szülői felügyeleti jogotoktól, mert nem vagy jó anya és nem gondoskodsz gyermekeidről" – jelentette ki.

A vádhatóság szóvivője nem válaszolt megkeresésekre.

A napokban egyébként Tihanovszkaja is közölte, hogy gyerekeit egy közelebbről meg nem nevezett európai uniós tagállamba küldte, miután névtelen fenyegetést kapott, miszerint elveszik őket tőle, ha nem áll el a jelöltségtől.

Politikai megfigyelők az országot 1994 óta irányító Lukasenka győzelmével számolnak az augusztus 9-i voksoláson, aki immár hatodszor indul az államfői tisztségért. Két legfőbb riválisa – a pénzügyi szabálytalanságokkal vádolt Viktar Babarika üzletember és a minszki vezetés korrupciójával gyakran foglalkozó Szjarhej Tihanovszkij blogger (Szvjatlana Tihanovszkaja férje) – börtönbe került, s jogvédők szerint több mint 1100 embert vettek őrizetbe az elnökválasztás előtt.

Tihanovszkaja kampányát egyébként Babarika felesége, Marija Kolesznyikova is támogatja.

A 65 éves Lukasenka évtizedek óta nem látott kihívásokkal kénytelen megbirkózni, tekintettel arra a társadalmi elégedetlenségre, amely a gazdasági helyzet, az emberi jogok ismétlődő megsértése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati válságkezelés hiányosságai miatt bontakozott ki az országban.