Az amerikai kormány további szövetségi erőket küld Portlandbe az erőszak megfékezésére

2020.07.27. 22:43 Módosítva: 2020.07.28. 00:09

Az amerikai kormány további szövetségi erőket küld Portlandbe az erőszak megfékezésére – közölte a The Washington Post című lap hétfő délutáni internetes kiadásában. A lap információi szerint legalább száz szövetségi rendfenntartót vezényelnek az oregoni nagyvárosba. Az újabb rendfenntartókat ezúttal a szövetségi marsalli szolgálattól indítják útnak. A szövetségi marsallok lényegében rendőri feladatokat látnak el, írja az MTI.

A The Washington Post szerint a marsalli szolgálat vezetése már a múlt héten meghozta a döntést az ügyben annak érdekében, hogy biztosítsa a Portland belvárosában lévő bírósági épület védelmét. Portlandben – amely a nyugati parti Oregon állam legnagyobb városa – már több mint ötven napja tartanak a gyakran erőszakba torkolló tüntetések.

Ezek a múlt hét péntekjétől ismét felerősödtek, a hétvégén a városban véres összecsapások voltak a szövetségi rendfenntartó erők és a Black Lives Matter nevű mozgalom aktivistái között. A hétvégén ugyanis a tüntetők a bíróság épületét vették célba, és az amerikai sajtó tudósításai szerint a környező utcákban gyújtogattak. A Fehér Ház pénteki közlése szerint a tüntetők lézerrel három rendőrt örök életükre megvakítottak.  

Az erőszakos tüntetések több más nagyvárosban is erőre kaptak. Így például az északnyugati Washington államban lévő Seattle-ben, a virginiai Richmondban és a szövetségi fővárosban, Washingtonban is.

Seattle rendőrsége hétfőn bejelentette: vasárnap estig 47 tüntetőt tartóztattak le, és az összecsapásokban 59 rendőr sebesült meg. A szövetségi fővárosban nem fajult el a tüntetés, Washington belvárosában a protestálók azt skandálták: a fehér amerikaiak menjenek vissza Európába, ahonnan a felmenőik származnak.  • Tippek
  • Árfolyam