Klára
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A francia parlament jóváhagyta a terrorizmusért elítéltek megfigyelését

2020.07.27. 21:29 Módosítva: 2020.07.28. 00:16

A francia nemzetgyűlés hétfőn jóváhagyta azt a vitatott törvénymódosítást, amely lehetővé teszi a terrorizmusért elítélt személyek szabadlábra helyezésük utáni megfigyelését. A nemzetgyűlés elnöke, Richard Ferrand ugyanakkor bejelentette, hogy a jogszabályt megküldi véleményeztetésre az Alkotmánytanácsnak.

A törvénymódosítást a múlt héten fogadták el a szenátusban, azt megelőzően pedig az alsó- és felsőház tagjaiból álló, úgynevezett közvetítőbizottság tárgyalta. A törvény erősen vitatott, lehetővé tenné az igazságszolgáltatási hatóságoknak, hogy a terrorvádakkal öt évnél hosszabb időre elítélt személyeket büntetésük letöltése után több évre hatósági megfigyelés alá helyezzék.

Ennek keretében például előírható számukra, hogy hol lakjanak, illetve megtiltható, hogy bizonyos személyekkel érintkezzenek. A büntetést letöltő személy hozzájárulásával egy elektronikus nyomkövető karperec viselésével tovább bővül az ellenőrzési lehetőségek köre.

A jogszabály bírálói szerint mindez az emberi és polgári jogok megsértésének minősül. Ferrand ezért kijelentette: a francia Alkotmánytanácsnak kell most döntenie arról, hogy a magánszféra ilyen mértékű korlátozása arányban áll-e a közbiztonság érdekével.

(MTI)