Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Hatvanöt koronavírus-fertőzött van menekültek egy Máltára vitt csoportjában

2020.07.28. 20:04 Módosítva: 2020.07.28. 21:58

Hatvanöt embernél mutatták ki a koronavírust menekültek egy Máltára vitt 94 fős csoportjában – közölte a vallettai egészségügyi minisztérium kedden.

A Líbiából érkező menedékkérők előző nap kerültek Máltára. Ez eddig a legnagyobb járványgóc, amelyet a kór március 7-i felbukkanása óta regisztráltak a szigetországban.

Az egészségügyi tárca szerint a csoport 85 tagján végezték el a koronavírustesztet, kilencen még várnak a vizsgálatra. A menedékkérők állampolgárságát nem közölték a máltai hatóságok.

„A hajókkal érkező migránsok azonnal karanténba kerülnek 14 napra, és tesztelik őket. A pozitívnak bizonyuló menedékkérőket elkülönítik, míg a többiek szintén karanténban maradnak megfigyelés alatt” – közölte a tárca.

„Ez a csoport együtt érkezett Máltára, és igen kevés emberrel kerültek kapcsolatba, mielőtt tesztelték őket” – tette hozzá a minisztérium. Ez azt jelenti, hogy kicsi a valószínűsége a helyiek megfertőződésének.

A migránsok vészjelzést adtak le túlzsúfolt gumicsónakjukról vasárnap. A hatóságoknak majdnem 30 órába telt, mire elértek hozzájuk.

Civil szervezetek ismételten szemére vetették Olaszországnak és Máltának, hogy szándékosan lassítják a mentési munkálatokat, hogy ezzel elijesszék a tengeri úton Európába igyekvő illegális bevándorlókat az átkeléstől. (MTI)