Lukács
1 °C
14 °C

Nem engedték elégetni egy alacsony kasztbeli nő holttestét Indiában, fellángoltak a diszkriminációellenes indulatok

2020.07.28. 20:37 Módosítva: 2020.07.28. 22:57

Fellángoltak a kasztbeli megkülönböztetés elleni indulatok Indiában, miután a rendőrség közlése szerint magasabb kasztbeli férfiak egy csoportja leemelt egy pária nőt a halotti máglyáról, arra hivatkozva, hogy a községük területén nem lehet elhamvasztani.

A gyászszertartást az észak-indiai Uttar Pades államban tartották a múlt héten, amikor mintegy 200 férfi megakadályozta a hamvasztást – közölte a rendőrség és a nő férje.

„A családom és én könyörögtünk a férfiaknak, hogy engedjék lefolytatni a gyászszertartást, de nem hallgattak ránk. Kihívtuk a rendőröket is, de semmi nem történt” – mondta Rahul Badzsanija, a nő férje.

A hamvasztást végül egy másik faluban, négy kilométerre távolabb végezték el. A halotti máglyáról a tüzelőfát ledobáló férfiakról és a földön fekvő nőről készült internetes videót kedden közel 200 ezren nézték meg.

Az incidens nagy haragot váltott ki a közösségi médiában, politikusok követeltek igazságot a nő családjának. Kumari Majavati Uttar Prades-i pária származású politikai vezető Twitter-üzenetében „szégyenletesnek és elítélendőnek” nevezte a történteket, vizsgálatot és a legszigorúbb büntetés kiszabását követelte.

Indiában 1955-ben tiltották be a kasztok alapján történő megkülönböztetést, de az alacsony kaszthoz tartozók iránti évszázados elfogultság fennmaradt, ez utóbbiak nehezebben juthatnak iskolába, álláshoz vagy vásárolhatnak házat.

A növekvő népesség és a házak, autópályák és ipari létesítmények építése miatti földigények a páriák kiszorításával tovább növelték a feszültséget, elsősorban vidéken. A hagyományos temetkezési és hamvasztási helyeik is veszélyben vannak, a páriáknak gyakran napokig kell szállítaniuk családtagjaik holttestét, amíg találnak helyet, ahol eltemethetik vagy elégethetik őket.

Népszámlálási adatok szerint India alacsony kasztokhoz tartozó lakosságának több mint fele földnélküli. (MTI)

15%
3490 Ft
2967 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft