Gál
3 °C
16 °C

Az amerikai kormány szankciókat léptetett életbe a szíriai elnök idősebbik fiával szemben

2020.07.29. 19:01

Az amerikai kormány szankciókat léptetett életbe Bassár el-Aszad szíriai elnök idősebbik fiával szemben - jelentette be amerikai pénzügyminisztérium szerdán - írja az MTI. 

A büntető intézkedés értelmében a 18 éves Hafez el-Aszad nem léphet be az Egyesült Államok területére, illetve esetleges amerikai vagyonát zárolják. Édesanyját, Aszma el-Aszadot júniusban hasonló szankcióval sújtották. A szíriai elnök ellen 2011 júniusában  léptettek életbe szankciókat. 

A pénzügyminisztérium közleménye szerint az amerikai kormányzat nemcsak Hafez el-Aszad ellen léptetett életbe büntető intézkedéseket, hanem szankciót hozott összesen 14 szíriai vállalat és személy, továbbá a Szíriai Arab Hadsereg egyik egysége ellen is.

Az indoklás szerint a büntető intézkedéseket a 2019 decemberében hatályba lépett, úgynevezett Caesar Törvény értelmében szabták ki. Ez a törvény szankcionál mindenkit, aki "megkönnyíti az Aszad-rezsimnek  a különböző javakhoz, szolgáltatásokhoz való hozzájutást, továbbá a rezsim katonai tevékenységét, olaj-és gáziparát segítő technológiák beszerzését". A törvény egyben szankciókkal sújtja azokat is, akik "az újjáépítésben történő részvétel révén hasznot húznak a szíriai konfliktusból". 

Itt az ideje véget vetni Aszad szükségtelen és brutális háborújának. Mindenekelőtt ez a célja szankcióinknak

- fogalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter abban a közleményben, amelyet a szankciós intézkedések nyilvánosságra hozatala után tett közzé. 

Az Egyesült Államok - és az Európai Unió is - már korábban befagyasztott a szíriai állam és több száz szíriai vállalat és személy vagyonát. Washington megtiltotta a Szíriába irányuló exportot és beruházásokat, valamint az olajtermékekkel kapcsolatos tranzakciókat. 

Az új szankciók a szíriai gazdaság több ágazatát érintik, és vagyonbefagyasztást helyeznek kilátásba hovatartozástól és állampolgárságtól függetlenül mindenkinek, aki az Szíriával az érintett szektorokban üzleti-gazdasági kapcsolatban áll.