Malvin
11 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Közzéteszik a Hejcénél 2006-ban lezuhant szlovák katonai gép vizsgálati anyagát

2020.07.29. 13:43

Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter feloldotta a Hejcénél 2006-ban lezuhant szlovák katonai repülőgép vizsgálati anyagának titkosítását, a jegyzőkönyv tartalmát pénteken teszik közzé –közölte a TASR közszolgálati hírügynökség szerdán a szaktárcára hivatkozva.

Az MTI azt írja: a vizsgálati jegyzőkönyv titkosításának feloldását a miniszter részben azzal indokolta, hogy az áldozatok családjai így majd betekinthetnek a szerencsétlenség körülményeibe, részben pedig azzal, hogy ezzel elejét veszik a történtek kapcsán napvilágot látott „spekulációk" további terjedésének is.

A koszovói békemisszió (KFOR) szlovák katonáit hazaszállító AN-24-es repülőgép, 43 személlyel a fedélzetén zuhant le 2006 január 19-én este az észak-magyarországi Hejce település határában, miután nekiütközött a Borsó-hegynek.

A szlovák repüléstörténet legnagyobb szerencsétlenségét csak egy katona élte túl, a fedélzeten tartózkodó többi személy – 41 katona és a szlovák védelmi minisztérium egy civil alkalmazottja – a helyszínen életét vesztette.

A szlovák fegyveres erők, a szerencsétlenség okainak felderítésével megbízott bizottsága a vizsgálatot azzal a megállapítással zárta le, hogy a katasztrófa oka egyértelműen ugyan nem bizonyítható, de mivel a műszaki hibát kizárták, vélhetően a gép személyzete mulasztott, mert nem használtak ki minden rendelkezésükre álló eszközt a biztonságos repülési magasság betartásához.

A szerencsétlenségben életüket vesztettek több hozzátartozója már a vizsgálat lezárta után kétségbe vonta annak megállapításait, és többször is az ügy újbóli kivizsgálását kérték, sikertelenül. A lezuhant gép pilótájának özvegye 2017-ben – a vizsgálat újraindításának elutasítása miatti tiltakozásul – visszaadta a férjének posztumusz adományozott katonai kitüntetéseket.