Hongkongban megkezdődtek a letartóztatások az új nemzetbiztonsági törvény alapján

2020.07.29. 20:33 Módosítva: 2020.07.29. 21:43

Első alkalommal vettek őrizetbe Hongkongban aktivistákat az új nemzetbiztonsági törvény alapján – közölte a helyi sajtó szerdán.

A négy fiatalt – három férfit és egy nőt – elszakadásra felbujtás vádjával vették őrizetbe. Úgy tudni, 16 és 21 év közötti diákokról van szó.

A rendőrség szerint a csoport a közösségi médiában tett ilyen tartalmú kijelentéseket a nemzetbiztonsági törvény hatálybalépése óta.

Azt mondják, egy Hongkongi Köztársaságot akarnak létrehozni, és fenntartások nélkül készek harcolni ezért” – közölte Li Kvai-vah az új jogszabály alkalmazásának kikényszerítésével megbízott egység vezetője. „Azt is mondták, hogy ebből a célból egyesíteni akarják a függetlenségért küzdő csoportokat Hongkongban” – fűzte hozzá.

A csoport saját közlése szerint még a törvény hatályba lépését megelőzően feloszlott, mindössze az interneten tartotta meg jelenlétét.

Egyikük a dpa német hírügynökség értesülése szerint Tony Csung volt diákvezető. A 19 éves fiatalt otthonában fogták el kínai rendőrök.

Egy televíziós műsorban egykori társai arról számoltak be, hogy a rendőrök kosárszámra hordtak ki az anyagokat Csung lakásából.

Hongkong 1997-ben került vissza a brit korona fennhatósága alól Kína uralma alá. Az átadási egyezményben 50 évre garantálták a városállam számára, hogy Kína különleges közigazgatási területeként széles körű autonómiát élvezhet, lényegében csak honvédelmi és külpolitikai kérdésekben függene Pekingtől. 

Egyes megfigyelők szerint ezt a garanciát rúgja föl a június 30-án elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvény, amely többek között tiltja Hongkongban a „szakadár tevékenységet” és a „felforgatást”, és lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadatását Kínának. A jogszabály emellett azt is engedélyezi, hogy kínai biztonsági erők járjanak el a volt brit koronagyarmat területén. A törvényt élénken bíráló külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek attól tartanak, hogy a jogszabály nagyon komolyan csorbítja Hongkong autonómiáját, és a valódi célja a hongkongi demokráciapárti mozgalom elfojtása. 

(MTI)  • Tippek
  • Személyi kölcsön