Hiába súlyos a járványhelyzet, Brazília engedélyezte a külföldi turisták beutazását

2020.07.30. 07:28 Módosítva: 2020.07.30. 08:26

Brazília engedélyezte szerdán a külföldi turisták beutazását az országba légi úton, holott továbbra is súlyos a járványhelyzet, a napi fertőzések és halálesetek száma ismét rekordot döntött szerdán, írja az MTI.

A külföldiek beutazására vonatkozó tilalom március vége óta volt érvényben, és a kormány ezt most feloldotta a légi úton érkezők számára. A kormányrendelet szerint a turisták bármely országból repülhetnek Brazíliába, amennyiben van az útjuk teljes időtartamára vonatkozó egészségbiztosításuk. Továbbra is tilos azonban a külföldi turisták beutazása a szárazföldi határokon át vagy vízi úton. A kormány semmilyen indoklást nem fűzött az intézkedéshez.

Jair Bolsonaro brazil elnök megy a támogatói elé a harmadik pozitív koronavírustesztje után az Alvorada Palace kertjében tartott sajtótájékoztatóra 2020. július 22-én
Jair Bolsonaro brazil elnök megy a támogatói elé a harmadik pozitív koronavírustesztje után az Alvorada Palace kertjében tartott sajtótájékoztatóra 2020. július 22-én
Fotó: Evaristo Sa / AFP

A koronavírussal fertőzöttek számát tekintve Brazília az Egyesült Államok után a második legfertőzöttebb ország a világon, és szerdán újabb napi rekord dőlt meg mind a fertőzöttek, mind pedig a halottak számában. A brazil egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatás szerint egy nap leforgása alatt 69 074 új fertőzéses esetet regisztráltak, és 1595-en haltak bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe. Ezzel a fertőzöttek száma meghaladta a 2,5 milliót, a halottaké pedig a 90 ezret. A múlt héten 7677-en haltak meg, többen mint bármelyik héten a járvány kezdete óta. A legsúlyosabb a helyzet Brazília legnépesebb, São Paulo államában, ahol szerdán több mint 26 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak.

BRAZÍLIA KORÁBBAN NYITOTTA MEG LÉGI HATÁRAIT A KÜLFÖLDI TURISTÁK ELŐTT, MINT BÁRMELY MÁS TÉRSÉGBELI ORSZÁG, AHOL A JÁRVÁNYHELYZET KEDVEZŐBB.

Gyorsabban tette ezt Kolumbiánál, Argentínánál, Panamánál és Perunál is, amelyek továbbra sem engedélyezik nemzetközi kereskedelmi járatok érkezését. Míg Brazília engedélyezte a külföldi turisták beutazását, más országok nem hoztak reciprok intézkedéseket a brazil állampolgárok vonatkozásában, sem Egyesült Államok, sem az Európai Unió országai nem engedik be az országba a brazil turistákat.

Jair Bolsonaro brazil államfő hónapokig megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, „kisebb influenzának" titulálva a betegséget, és a gazdaság újranyitását szorgalmazta a szövetségi tagállamok kormányai által életbe léptetett és a járvány megfékezését szolgáló kijárási korlátozásokkal szemben. A súlyos járványhelyzet egyes vélemények szerint részben annak tudható be, hogy egyes tagállami kormányok hallgattak az államfőre.  • Tippek
  • Hírek