Gyöngyi
4 °C
14 °C

Letartóztatták Dél-Koreában a karantént kijátszó keresztény szekta vezetőjét

2020.08.01. 11:08

Letartóztatták Dél-Koreában a helyi hatóságok a Sincshondzsi vallási szekta alapítóját, írja az MTI az Asia Today napilap alapján.

Lee Man-hee (MTI fordításban Ri Man Hi), a Sincshondzsi vallási szekta alapítója beszél egy sajtótájékoztatón Szöulban 2020. március 2-án
Lee Man-hee (MTI fordításban Ri Man Hi), a Sincshondzsi vallási szekta alapítója beszél egy sajtótájékoztatón Szöulban 2020. március 2-án
Fotó: Heo Ran / Reuters

A 89 éves Ri Man Hinek a hatóságok szerint kulcsszerepe volt abban, hogy a közösség a hivatalos előírásokra fittyet hányva hazudott tagjai hollétéről és gyűléseikről, hogy elkerülje a karantént. A keresztény szekta ezzel több mint 5200 koronavírus-fertőzésért volt felelős februárban és márciusban, ami az összes dél-koreai eset 36 százaléka. A közösséget okolják azért, hogy a déli országrészben, Tegu városában és környékén alakult ki a legnagyobb járványgóc Dél-Koreában február végén. A fertőzést csak áprilisra sikerült visszaszorítani szigorú járványügyi intézkedésekkel.

A vád szerint a befolyásos szektavezér elhallgatott információkat a kontaktkutatást végző hivatalos szervek elől, a vírus ezért is tudott gyorsan terjedni a több mint 200 ezer hívő körében. Az idős vezető a vádak szerint emellett jogtalanul használt fel az egyházhoz befolyt, átszámítva csaknem 4,7 millió dollárt.

A szekta azzal védekezett, hogy Ri csak a tagok személyes adatait féltette a kormányzattól.