Gellért, Mercédesz
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszok és a kínaiak is manipulálhatják az amerikai elnökválasztást

2020.08.07. 22:56

Három ország, Kína, Oroszország és Irán is megpróbálkozhat a novemberi amerikai elnökválasztás manipulálásával - jelentette ki William Evanina, az amerikai National Counterintelligence and Security Center igazgatója. Az ország egyik vezető hírszerzési hivatalnoka tulajdonképpen csak olyasmiket mondott, amik a sajtóban, elemzésekben már régóta keringenek, de ha ilyen magas rangú tisztviselő, hivatalos hírszerzési információként adja elő ugyanezt, annak azért sokkal nagyobb diplomáciai súlya van.

Evanina szerint az oroszok 2016 után ismét Trumpot támogatják, mivel arra számítanának, hogy a másik jelölt, Joe Biden elnökként külpolitikában azt a vonalat folytatná, amit Obama alelnökeként vitt - ez pedig az oroszok érdekeivel ellentétes.

A hírszerzési információk szerint a kínaiak viszont szeretnék megbuktatni Trumpot, mert kiszámíthatatlan, és a Huawei vagy újabban a Tiktok elleni lépéseivel, a Kína elleni gazdasági háborúval, illetve a koronavírus kapcsán az ország folyamatos sértegetésével nem igazán lopta be magát a pekingi kormány szívébe.

A harmadik ország, ami a hírszerzők szerint megpróbálkozik majd beleszólni a választásba, Irán, szintén Trump eltávolítása lehet a célja.