Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Az USA szankciókkal bünteti Hongkong vezetőjét

2020.08.07. 17:49

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit – jelentette be pénteken az amerikai pénzügyminisztérium. A büntető intézkedések Carrie Lamot, a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és 11 hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

A pénteki közlemény hangsúlyozza, hogy "az Egyesült Államok Hongkong népe mellett áll", hozzátéve, hogy  az amerikai kormányzat minden eszközét és felhatalmazását felhasználja, hogy felelősségre vonja azokat, akik aláássák Hongkong autonómiáját.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Carrie Lam  "közvetlenül felelős a szabadság és a demokratikus folyamatok elfojtását célzó kínai politika megvalósításáért". A Pekingben elfogadott nemzetbiztonsági törvény ugyanis – a közleményben is kifejtett amerikai álláspont szerint – megteremtette minden, Peking által barátságtalannak tartott egyén és sajtótermék cenzúrázásának lehetőségét.

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági vezetőt és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét. A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

(MTI)