Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Németország és Franciaország kilép a WHO reformjáról szóló tárgyalásokból

2020.08.07. 21:42

Franciaország és Németország is kilép az Egészségügyi Világszervezet reformjáról folyó tárgyalásokból, mert úgy látják, hogy az Egyesült Államok irányító szerepet akar játszani a megbeszéléséken, közölte három, a neve elhallgatását kérő illetékes a Reuters hírügynökséggel pénteken.

A francia-német lépés komoly kudarc lehet  Donald Trump számára, hiszen a legfejlettebb hét ország (G7) soros elnöki tisztét betöltő Egyesült Államok abban reménykedett, hogy sikerült közös menetrendet kidolgozni a WHO átfogó reformjára szeptemberben, két hónappal az amerikai elnökválasztás előtt.

Az Egyesült Államok júliusban közölte, hogy kilép az ENSZ-szervezetből, miután Trump azzal vádolta meg azt, hogy túlságosan részrehajló volt Kínával szemben, valamint rosszul kezelte a koronavírus-világjárványt. Egyes európai kormányok is bírálták a WHO-t, de korántsem olyan súlyosan, mint az Egyesült Államok. A WHO ezeket a vádakat visszautasította.

A WHO reformjáról szóló tárgyalások négy hónapja kezdődtek. Azóta csaknem húsz távkonferenciát tartottak a G7 egészségügy-miniszterei. Egyelőre nem tudni, hogy az egyesült államokbeli G7-csúcstalálkozó, amelyen Trump ismertetni kívánja a menetrendet, valóban összeül-e szeptemberben, ahogyan tervezték.

Az amerikai illetékesek nem ismertették a Washington által tervezett reformokat. Az Egyesült Államok által benyújtott eredeti terv azonban több szövetséges szerint túlságosan kemény volt. Az eredeti szövegen eszközölt változtatások ellenére az amerikai törekvések több ország számára elfogadhatatlanok, közölték a tárgyalásokhoz közel álló források.

Egy európai G7-ország tárgyalója elmondta: mindenki bírálta Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a WHO főigazgatóját, egyesek szerint átpolitizált volt a világjárvány kezelése. Az európai országok erősebb, jobban finanszírozott és függetlenebb WHO-t akarnak, ám az amerikai kilépés gyengíti a szervezetet, az Egyesült Államok biztosította ugyanis az szervezet költségvetésének 15 százalékát.

Az európai államok azt szeretnék, hogy az Egyesült Államok a WHO tagja és finanszírozója maradjon, és maguk is hajlandóak növelni az ENSZ-szervezetnek nyújtott támogatásukat. Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország kormányszóvivői nem kívánták kommentálni a hírügynökség értesüléseit.

(MTI)