Antal, Anett
16 °C
24 °C

Hongkong felháborodott az amerikai szankciók miatt

2020.08.08. 07:26

Hongkong vezetése felháborodással reagált szombaton arra, hogy az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és egyes tisztségviselőit – írja az MTI.

Edward Jau hongkongi kereskedelmi miniszter "vadnak, aránytalannak és észszerűtlennek" minősítette az amerikai büntetőintézkedéseket, amelyek Carrie Lamot és tíz hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az intézkedésnek negatív következményei lehetnek a távol-keleti pénzügyi központban tevékenykedő amerikai vállalatok számára.

Az amerikai pénzügyminisztérium indoklása szerint Lam és az érintett tisztségviselők aláásták Hongkong autonómiáját és korlátozták a lakosság szabadságjogait.

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági tárcavezetőt, Teresa Cseng igazságügyi minisztert és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét, köztük Cseng Jenhsziungot, a hongkongi nemzetbiztonsági iroda vezetőjét is. A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

A Hongkongra vonatkozóan elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvényt hevesen bíráló külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek szerint a jogszabály nagyon komolyan csorbítja a volt brit koronagyarmat autonómiáját, és a valódi célja a helyi demokráciapárti mozgalom elfojtása.