Húsz évre ítélték a történelem legbénább gerilláit

2020.08.08. 07:56

Egyenként húsz év börtönbüntetésre ítéltek két amerikai zsoldost, akik részt vettek az elvetélt venezuelai partraszállási kísérletben – írja az MTI Tarek William Saab venezuelai főügyész pénteki Twitter-bejegyzése nyomán.

Luke Denmant és Airan Berryt összeesküvéssel, illegális fegyverkereskedelemmel és terrorizmussal vádolták. Mindketten beismerő vallomást tettek. A tárgyalás további vádlottak meghallgatásával folytatódik.

A venezuelai hatóságok május 3-án és 4-én két partraszállási kísérletet hiúsítottak meg a fővároshoz, Caracashoz közeli Aragua és La Guaira államokban. A műveletek célja Nicolás Maduro venezuelai elnök kormányának megdöntése volt. A tervek szerint Madurót az Egyesült Államokba szállították volna, ahol kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények miatt körözik.

A hadműveletekben nyolc ember meghalt, és többeket őrizetbe vettek, köztük a 41 éves Airan Berryt és a 34 éves Luke Denmant. A két zsoldos Caracas szerint a Jordan Goudreau amerikai zöldsapkás katona vezette Silvercorp floridai székhelyű biztonsági cég alkalmazottja volt. A venezuelai igazságszolgáltatás 40 ember vett előzetes letartóztatásba az elvetélt kísérlet miatt.  • Tippek
  • Biztosítás