Vencel
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Levegőért könyörgött egy letartóztatott fekete férfi, később a kórházban halt meg

2020.08.08. 12:19

Egy észak-karolinai bíró döntése alapján nyilvánosságra hozták a videót egy korábban történt esetről, amelyben egy fekete férfi rosszul lett a börtönben, majd később a kórházban halt meg. A történtek miatt gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával vádat emeltek a rosszul lévő férfihez érkezett öt börtönőr és egy ápoló ellen – írja a CNN.

Az 56 éves greensborói John Elliott Neville-t tavaly december 1-jén tartóztatták le egy nő megtámadásáért, és a Forsyth megyei büntetés-végrehajtási központba került. Egy nappal később rosszul lett a cellájában alvás közben, és kiesett az emeletes ágy felső részéről. Az odaérkező őrök és ápoló zavart állapotban találták, és úgy döntöttek, hogy megfigyelésre egy másik cellába viszik. Az ezután következő 45 percben olyan sérüléseket szerzett, amelyek később a halálához vezettek – mondta el egy múlt havi sajtótájékoztatón Jim O'Neill, Forsyth megye kerületi ügyésze.

A test- és kézi kamerák felvételei szerint a földön fekvő férfihez érkezett őrök azt mondták neki, valamilyen egészségügyi problémája van, meg kell nyugodnia, hogy segíteni tudjanak neki. Neville folyamatosan olyasmiket kiabált, hogy mint hogy "Hadd álljak fel!", "Engedjenek el!", "Segítség!", "Mama!", de az őrök a földön tartották. Próbálták levenni a bilincsét, és közben egy fehér zsákot húztak a fejére, hogy ne tudja őket leköpni.

John Elliott Neville.
John Elliott Neville.
Fotó: unknown / Forsyth County Sheriff's Office

Végül tolószékben gurították át egy másik helyiségbe, ahol az ápoló megvizsgálta. Megkérdezte Neville-t, tudja-e, hol van, de a férfi nemmel válaszolt, és tovább kiabált segítségért. Ezután újra egy másik cellába vitték, ahol megint a földre fektették, és újra megpróbálták levenni a bilincsét. A férfi azt kiabálta, hogy segítsenek neki, mert nem kap levegőt. Az őrök azt mondták, hogy nyugodjon meg, különben nem tudnak segíteni neki, illetve hogy nyilván kap levegőt, hiszen kiabál. Nem sokkal később Neville már nem kiabált, és mozdulatlanul feküdt a földön. Két nappal később a kórházban halt meg.

A vádlottak ügyvédei szerint a videóból is látszik, hogy védenceik nem követtek el szabálytalanságot, és bár az események tragikusan végződtek, Neville halála baleset volt. A feketék halálával végződő hatósági intézkedésekre az utóbbi hónapokban George Floyd esete, illetve az azután újra felszínre került faji egyenlőtlenségi kérdések miatt figyel jobban Amerika és a világ. Az egyik őr ügyvédje szerint azonban hiba volt Neville esetén Floydéhoz hasonlítani, az őrök itt csak segíteni akartak.

Bobby Kimbrough Jr., Forsyth megye seriffje a videó kiadását elrendelő bírósági döntés után bocsánatot kért Neville családjától a történtek miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport