Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Meghalt egy második Lukasenko-ellenes tüntető is Belaruszban

2020.08.12. 23:44

A belarusz hatóságok megerősítették szerdán egy tüntető halálát, akit az Alekszandr Lukasenko elnök újraválasztása elleni demonstráción állítottak elő – írja az MTI.

Ő a második ismert halott, aki a tüntetések erőszakos leverésének esett áldozatul. Az első Minszkben halt meg, amikor a kezében felrobbant egy pokolgép, amit épp elhajítani készült.

A Nyomozó Bizottság közleménye szerint a 25 éves férfi a dél-belarusz Gomel egyik kórházában halt meg, miután egy vasárnapi tartott tüntetésen őrizetbe vették. A hatóság nem közölte a halál pontos időpontját, csak annyit, hogy a férfi egészsége „hirtelen leromlott”, miközben őrizetben volt.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Lukasenko hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvetlana Tyihanovszkaja 10,09 százalékot szerzett.

Tyihanovszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, elhagyta az országot, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit – vélhetően nem önszántából.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet is elítélte szerdán a belarusz biztonsági erők békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport