Belarusz tüntetések: szerda éjjel 700 embert vettek őrizetbe

2020.08.13. 13:25

Litvánia lehetővé teszi a belépést az országba azon belarusz állampolgárok számára, akik humanitárius okokból szeretnének a balti államba jutni – jelentette be Saulius Skvernelis litván miniszterelnök. A fehérorosz belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint az éjszaka folyamán ismét mintegy 700 embert vettek őrizetbe a hatóságok, ezzel az elmúlt napokban őrizetbe vettek száma megközelíti a 7000-et, írja az MTI.

A litván kormányfő nyilatkozatában kiemelte a szolidaritás fontosságát, és kiábrándítónak nevezte az európai fővárosok első reakcióját a vasárnapi belarusz elnökválasztás nyomán kialakult helyzetre.

Mi, (Fehéroroszország) legközelebbi szomszédai, mindig elsőként reagáltunk

– szögezte le a miniszterelnök, aki egyúttal felszólította az Európai Uniót, hozzon szankciókat a minszki vezetés ellen.

Rita Tamasuniene litván belügyminiszter egy kabinetülésen már korábban azt javasolta, Fehéroroszországot vegyék fel azon országok listájára, amik mentességet élveznek a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozások alól. 

Litvánia, Lettország és Lengyelország mellett a héten már felajánlotta, kész közvetíteni a belarusz kormány és az ellenzék között. Gitanas Nauseda litván elnök szerdán nem zárta ki az összeurópai vagy országos szintű szankciókat sem abban az esetben, ha a kezdeményezést a belarusz vezetés elutasítja.

Az elnök egyúttal felszólította a belarusz hatóságokat,

tegyenek meg mindent a feszültség csökkentéséért, és hagyjanak fel az aránytalan erő alkalmazásával, valamint sürgette a tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését.

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvetlana Tyihanovszkaja 10,09 százalékot szerzett.

Tyihanovszkaja  választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, Litvániába távozott, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit.

Belaruszban szerda éjjel már negyedszerre vonultak utcára az emberek a választás óta, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is.

A belarusz belügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint

az éjszaka folyamán mintegy 700 embert vettek őrizetbe a hatóságok. A közlemény hozzáteszi, hogy a biztonsági erők több mint 100 tagja is megsérült az összecsapásokban. 

Az AP hírügynökség szerint az éjszaka a fővárosban a rendőrök gumilövedékkel lőttek azokra, akik erkélyeikről a tüntetőket buzdították.

Csütörtökön folytatódtak a tüntetések, az ötödik napja zajló kormányellenes demonstráción Minszkben több mint 100 nő az őrizetbe vett szeretteik képeivel tiltakozott.

A hatóságok országszerte eddig csaknem 7000 ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Kedd éjszaka összecsapások törtek ki a lengyel határhoz közeli Bresztben is, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre. A rendőri erőszak ellen egyebek közt felszólalt Darja Domracseva négyszeres olimpiai bajnok fehérorosz sílövő is.

Steffen Seibert német kormányszóvivő – aki korábban szavahihetőnek nevezte a választási szabályok szisztematikus megsértéséről szóló jelentéseket – az őrizetbe vett emberek azonnali szabadon bocsátására szólított fel. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Michelle Bachelet ugyancsak követelte a törvényellenesen őrizetbe vett személyek szabadon engedését, hozzátéve, hogy az őrizetben lévők közt kiskorúak is vannak. David Sassoli, az EP-elnöke is az erőszak beszüntetésére szólította fel Alekszandr Lukasenkót.  • Hírek
  • Árfolyam