Hivatalosan a saját bombája, egy felvétel szerint a rendőrök golyója ölte meg a minszki tüntetőt

2020.08.15. 13:40 Módosítva: 2020.08.15. 14:04

Nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen látszik, hogyan halt meg a minszki tüntetések első áldozata. A hivatalos verzió szerint saját robbanószerkezete robbant fel a 34 éves férfi kezében, a felvétel azonban ezt cáfolja: láthatóan nem robbanás ölte meg, hanem a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le Alekszandr Tarajkovszkijt augusztus 10-én.

Ez volt a tüntetéssorozat második napja, amely azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel.

A férfi temetésén szombaton nagy tömeg jelent meg, a tiltakozó felvonulássá duzzadt gyászmenetbe nem avatkozott be a rendőrség – írta a Belsat.eu.

Az országszerte zajló tüntetések – amelyek során hivatalosan is több mint 6700 embert vettek őrizetbe, de sokakat csak a rabomobilban vertek meg a rendőrök és a különleges egységek, majd dobtak ki nem sokkal a begyűjtés helyszínétől – mostanáig nem csillapodtak, sőt, még erősödtek is azután, hogy a belarusz hatóságok egészen Litvániáig szállították az ellenzék fő jelöltjét, Szvetlana Tyihanovszkaját. Több mint 70 újságírót vettek őrizetbe a hatóságok.

A tüntetések mellé sztrájk is társult, amivel együtt az elmúlt 26 év minden eddiginél komolyabb ellenállásával kell szembenéznie Lukasenkónak. Egyelőre ugyan a rendfenntartók kiállnak Lukasenko mellett, bár helyi szinten néhány egység nem lépett fel a tüntetők ellen, ekkor más városokból rendeltek oda erőket, hogy felszámolják a tiltakozásokat. A legnagyobb nehézséget a sajátos szovjetnosztalgiával ötvözött kolhozpopulizmusra építő rendszer vezetőjének épp az okozza, hogy a tiltakozások nem egy-egy ellenzéki vezető körül szerveződnek, és nincs központi helyük sem: nem a fővárosra – vagy még régebben, annak is csak egy központi terére – korlátozódnak, hanem országszerte rengeteg a néhányezres tüntetés, amelyek megfékezésére egyre nehezebben tud kiküldeni rendfenntartókat a hatalom.

Tarajkovszkij a felvételen rövidnadrágban és pólóban látható, nincs jele annak, hogy robbanószer volna a kezében. Robbanás egyértelműen nincs, látszik viszont az egyik rohamrendőr fegyverének torkolattüze, amely után a férfi összeesik.

Élettársa szerint nagyon felháborította a férfit a tüntetések elleni kegyetlen rendőri fellépés, amikor a rendőrök könnygázt, hanggránátokat, gumilövedékeket vetettek be és többeket látható ellenállás nélkül is véresre vertek. „Este fél tizenegykor SMS-ben üzente, hogy indul haza” – idézte fel a Tarajkovszkijtől érkező utolsó életjelet élettársa. A nő ezután két napig nem tudott semmit a férfiról, bár másnap a Belsat állami hírügynökség annyit közölt, hogy az elhunyt férfi emberölésért korábban hét évet kapott – írta a Newsru.com. Tarajkovszkijt valóban elítélték, alkoholista anyja védelmére kelve támadt annak élettársára. A vád nem emberölés volt, hanem halált okozó testi sértés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport