Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Céges megállapodással és közvetlen telefonhívásokkal indul a békülés Izrael és az Emírségek között

2020.08.16. 15:23

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek aláírta első együttműködési megállapodását azt követően, hogy a két ország a héten az USA közvetítésével megegyezett diplomáciai kapcsolataik helyreállításáról - tájékoztatott az Egyesült Arab Emírségek hírügynöksége (WAM) vasárnap. A hírről az MTI számolt be.

Az APEX National Investment nevű emírségekbeli vállalat az izraeli TeraGrouppal kötött egyezséget az új koronavírussal kapcsolatos kutatások és tanulmányok elvégzéséről. A megállapodást az APEX-et vezető Halífa Juszef Húri és a TeraGroup vezérigazgatója, Oren Szadiv írta alá Abu-Dzabíban.

Jordánia és Egyiptom után az Egyesült Arab Emírségek a harmadik arab állam, amely elismeri Izraelt. Az egyezmény keretében várhatóan turizmus, közvetlen repülőjáratok és nagykövetségek, valamint gazdasági és tudományos együttműködés is létrejöhet az országok között. A kapcsolatok normalizálásával egyidejűleg Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti a ciszjordániai palesztin területek bekebelezését. Eközben Mauritánia, amely az Arab Liga egyik tagja, támogatásáról biztosította az Egyesült Arab Emírségeket.

A két ország között megindulhatnak a közvetlen telefonhívások is, közölte a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap. A Jeruzsálem és Abu-Dzabi közötti közeledés jegyében az Emírségek megszüntették a közvetlen tárcsázás tiltását a nemzetközi telefonhívásokban, és a továbbiakban szabadon böngészhetik az izraeli internetet is az Egyesült Arab Emírségekből.

"Gratulálok az Egyesült Arab Emírségeknek a műszaki akadály megszüntetéséhez. Sok gazdasági lehetőség nyílik most, és ezek a bizalomépítő intézkedések fontos lépést jelentenek az államok érdekeinek előmozdításában" - közölte Joáz Handel távközlési miniszter még a diplomáciai kapcsolatokat célzó tárgyalások megindítása előtt.

A telefonkapcsolat lehetősége után Gabi Askenazi izraeli külügyminiszter felhívta az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterét, Abdullah Ben-Zaid sejket, és ezzel ketten megindították a két ország közötti közvetlen közvetlen tárgyalásokat.

A telefonos szolgáltatás csatlakoztatása jelenti az első konkrét elemet az Emirátusok és Izrael között a csütörtökön bejelentett közeledésben, az amerikai közvetítéssel létrejött, teljes diplomáciai kapcsolatokat célzó békemegállapodásban.

Miután bejelentették az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti történelmi megállapodást, Benjamin Netanjahu miniszterelnök megígérte, hogy további országok is csatlakoznak majd a békekötéshez. A ynet szerint Omán és Szudán mellett Bahrein lehet a következő ország, mellyel Izrael rendezi diplomáciai kapcsolatait.  "A béke Izraellel elősegíti a Közel-Keleten a békét és a jövőbeli stabilitást, az emberek  biztonságra, haladásra és jólétre vonatkozó vágyait"- mondta péntek este Bahrein királya, Hamad-Ibn-Ísza-Ál-Halífa telefonon Bin Zaid kalifának, az Emírségek vezetőjének a ynet értesülése szerint.

Nem mindenki boldog

A kapcsolatok rendezését elítélték a palesztinok, Pakisztán, Irán és Törökország, valamint Izraelben a ciszjordániai telepesek kéviselői, mivel a kapcsolatok rendezésének fejében Izrael lemondott a ciszjordániai annektálásról.

Kuvait nyomatékosította: a megállapodás ellenére változatlan Izraellel szembeni álláspontja, és ő lesz az utolsó ország, amely helyreállítja kapcsolatait a zsidó állammal - írta az al-Kabasz című napilap kormányzati forrásokra hivatkozva vasárnap. A lap aláhúzta: Kuvait évtizedek óta a palesztinok ügyének elkötelezett támogatója, mert az arab világban nincs ennél fontosabb ügy. Az ország csak azt a megállapodást hajlandó elfogadni, amelyre a palesztinok is rábólintanak - tette hozzá az al-Kabasz forrása. A palesztin vezetés elutasította az egyezményt.

Michel Aun libanoni elnök, az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah mozgalom szövetségese nem zárta ki, hogy országa egyszer rendezi konfliktusait Izraellel. Ehhez azonban az kell, hogy a jogilag háborúban álló felek először megoldják problémáikat - mondta Aun a BFMTV francia hírtelevíziónak adott interjújában.

A Hezbollahhal ellentétben a libanoni államfő nem bírálta az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti megállapodást. A Hezbollahot vezető Haszan Naszrallah árulásnak nevezte a békekötést.

Eközben Mohammad Bageri iráni vezérkari főnök jelezte, hogy változni fog Irán hozzáállása az Egyesült Arab Emírségekhez a megállapodást követően.c"Ha bármi történik a Perzsa-öböl térségében, és nemzetbiztonságunk akár a legkisebb kárt is szenvedi, az emírségeket fogjuk felelősségre vonni, és nem fogjuk eltűrni" - mondta Bageri.