Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Dél-Korea a koronavírus-járvány új hullámára készül

2020.08.17. 10:29

Dél-Korea hétfőn a koronavírus-járvány új hullámára figyelmeztetett, miután több helyen is meredeken nőtt a fertőzöttek száma, így például egy gyülekezet több mint 300 tagjánál mutatták ki a koronavírust, de több százan csak vonakodva teszteltek, írja a Reuters. 

Az új fertőzések gócpontja a szöuli Szarang presbiteriánus egyházi közösség, ahol minden hatodik hívő koronavírus-tesztje pozitív lett. Az egyházhoz eddig 315 fertőzött köthető, és mintegy 3400 hívőt helyeztek karantén alá, írja az MTI. A  hét végén a Szarang egyház vezetője volt az egyik felszólaló azon a többezres kormányellenes összejövetelen, amelyet annak ellenére rendeztek meg, hogy a hatóságok azt kérték, kerüljék a tömegrendezvényeket a vírus terjedésének veszélye miatt. Az egészségügyi minisztérium és a szöuli hatóságok is eljárást indítottak a kisegyház vezetője ellen, akit azzal vádolnak, hogy szándékosan akadályozza a járvány elleni küzdelmet.

Az országban szombat éjfélig 197 új esetet regisztráltak, a legtöbbet Szöul környékén. Ez már a negyedik nap, hogy az esetszámok három számjegyűek.

Az új esetek hatására múlt hét végén Szöulban, illetve a várost körülvevő Kjonggi tartományban ismét szigorították a korlátozásokat, és betiltották a vallási rendezvényeket attól tartva, hogy a járvány második hulláma fenyegetheti az országot. Eddig Dél-Koreában sikerült a vírus terjedését ellenőrzés alatt tartani kiterjedt teszteléssel és a fertőzések figyelmes nyomon követésével.

Negyedik napja száz fölött van az új esetek száma, pedig az utóbbi hetekben ez a szám 30-40 között mozgott.

Február óta több mint 15 ezer embernél mutatták ki a koronavírust Dél-Koreában.

A koronavírus-járvány februári berobbanása idején a Sincshondzsi keresztény egyház volt a fertőzések gócpontja Tegu városban, mintegy ötezer esetet tudtak kapcsolatba hozni a vallási közösséggel. A szekta vezetője március elején bocsánatot kért amiatt, hogy az irányítása alatt álló szervezet felelős volt a koronavírus-járvány dél-koreai elterjedésében.

Dél-Korea egyébként a kezdeti bénázás után a potenciális fertőzöttek részletes felkutatásával, brutális mennyiségű koronavírusteszt elvégzésével és transzparens kormányzati kommunikációval próbál úrrá lenni a járványon. Bár nem vezettek be drákói karanténintézkedéseket, az aktuális adatok alapján úgy tűnik, sikerülhet megfékezniük a vírust.