Eufrozina, Kende
14 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Fellázadtak a katonák Maliban és őrizetbe vették a kormányfőt

2020.08.18. 21:50

Zendülő katonák őrizetbe vették Ibrahim Boubacar Keita elnököt és Boubou Cissé kormányfőt kedden Mali fővárosában - közölte a csoport egyik vezetője az AFP francia hírügynökséggel.

A katonák átvették az ellenőrzést a Bamakótól nem messze lévő Kati támaszpont fölött. Onnan vonultak be a városba, és oda vitték magukkal páncélozott járműveken az elnököt, a kormányfőt és több más fontos civil és katonai vezetőt.

A főváros függetlenségi terén egyre több ember gyülekezik, hogy az M5-RFP nevű ellenzéki mozgalmat éltessék. Az országban már július óta zajlottak kormányellenes tüntetések, az M5 szerint a vezetés nem tudta garantálni a biztonságot és nem kezelte a korrupciót sem, ezért Keita lemondását követelték.

Boubou Cisse
Boubou Cisse
Fotó: Ludovic Marin / AFP

Kora este a bamakói kormány kiadott egy közleményt, amelyben nyugalomra szólított föl, és elismerte, hogy talán jogos lehet a katonák csalódottsága. Jelezték, hogy a kormányzat kész a párbeszédre.

Maliban különösen ingatag a belpolitikai helyzet az áprilisi parlamenti választások óta. Az ellenzék megvádolta Keita elnököt, hogy szavazatvásárlással és az ellenzék megfélemlítésével szerzett többségi támogatást a választásokon.

Nyolc éve a Kati támaszpontnak kulcsszerepe volt az akkori erőszakos hatalomváltásban Maliban: innen indult ki az a puccs, amelynek eredményeként Keita elnök az afrikai ország élére állhatott. A vezetőre ugyanakkor óriási nyomás nehezedik, mert 2012 óta nem sikerült levernie a Mali északi részét ellenőrzésük alatt tartó dzsihadista felkelőket, a gazdaság gyengélkedik, miközben Keita elnököt korrupciós vádakkal is illették.

(MTI)