Litvánia szankciós listára helyezte Lukasenkát

2020.08.19. 21:09 Módosítva: 2020.08.19. 23:32

A litván külügyminisztérium szerdán szankciós listára helyezte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt – írja az MTI az LRT közszolgálati rádió műsorában szereplő Linas Linkevicius tárcavezető alapján.

A tájékoztatás szerint az augusztus 9-i elnökválasztás meghamisításáért és a tüntetőkkel szembeni hatósági erőszak alkalmazásáért beutazási tilalom alá helyezendő fehérorosz tisztségviselők lajstromát a diplomáciai tárca átadta a belügyminisztériumnak.

Ezen a listán, amelyet nem fogok teljességgel ismertetni, 32 név szerepel, köztük Aljakszandr Lukasenka

– mondta Linkevicius.

A litván hatóságok szerint széles körben kell célzott szankciókat alkalmazni a választási visszaélések és a tüntetőkkel szembeni aránytalan hatósági erőszak alkalmazása miatt.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Facebook-oldalán reagált a Lukasenka és a fehérorosz tisztségviselők elleni litván szankciókra. Hangsúlyozta, hogy ezek a büntetőintézkedések bizonyítják a nyugati országok beavatkozását Fehéroroszország belügyeibe.

Bravó! Minszk ezzel bombabiztos érvhez jutott, amely alátámasztja, hogy a Nyugatnak köze van a Fehéroroszország belügyeibe való beavatkozáshoz

- írta Zaharova.

A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9. óta tartanak, amikor Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan reagált. A választásokat követő négy napban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe, könnygáz- és hanggránátokkat, valamint gumilövedékeket vetettek be. A tüntetések során hárman életüket vesztették.  • Tippek
  • Árfolyam