Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Maliban kinevezték az ország új vezetőjét, a puccsot elítélte a nemzetközi közösség

2020.08.19. 20:12

Maliban szerdán megnevezték az előző napi katonai hatalomátvétel nyomán az ország vezetésére kiválasztott megbízottat Assimi Goita ezredes személyében - írja az MTI.

Az ezredest a Nép Megmentésének Nemzeti Bizottsága választotta meg az élére. A puccs után ez a testület vezeti a közép-afrikai országot.

Assimi Goita az ország középső katonai övezetének a különleges erőit vezette eddig. Ez a térség van kitéve leginkább a szélsőséges iszlamista erők támadásainak és a különböző népcsoportok között az utóbbi években elszaporodott erőszakos cselekményeknek.

A bizottság szerdán felszólította a minisztériumok főtitkárait, hogy biztosítsák a kormányzati munka és az állami adminisztráció folyamatosságát, összhangban egy korábbi bejelentéssel, amely szerint a junta védnöksége alá veszi a közszolgáltatásokat. A lakosságot arra kérték, hogy folytassa szokásos tevékenységét, és tartózkodjon a vandalizmustól, a zavargásoktól. Kijárási tilalom elrendeléséről nem érkezett jelentés.   

Egyéb intézkedésekről nem közöltek részleteket azon kívül, hogy "ésszerű időn belül" parlamenti választásokat akarnak szervezni, és hogy tiszteletben tartják a Mali által megkötött nemzetközi szerződéseket.

Helyi jelentések szerint a puccs jelen pillanatban nincs kihatással Maliban az iszlamista szélsőségesek ellen harcoló nemzetközi katonai erők tevékenységére.

A szerződésekhez való ragaszkodás kinyilvánítása ellenére a nemzetközi közösség elítélte a hatalomátvételt, és követelte a letartóztatott politikusok szabadon bocsátását, és a visszatérést az alkotmányos rendhez.

Ilyen értelmű nyilatkozatot adott ki az ENSZ, az Európai Unió, az Afrikai Unió és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), amelynek tagja Mali is. Az Afrikai Unió felfüggesztette Mali tagságát, az ECOWAS pedig az ország szavazati jogát. A Malival szomszédos tagországok lezárták vele közös határaikat, és szerdára az államfők tanácskozást hívtak össze. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is rendkívüli ülést tart az ügyben.

Mint korábban megírtuk a zendülő katonák által őrizetbe vett Ibrahim Boubacar Keita mali elnök bejelentette szerda hajnalban, hogy a hadsereg akaratának megfelelően és a vérontás elkerülése érdekében lemond, továbbá feloszlatja a parlamentet.  • Vennék
  • Hírek