2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

A belarusz hatóságok büntetőjogi eljárást indítottak az ellenzéki koordinációs tanács ellen

2020.08.20. 16:31

A belarusz hatóságok csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak egy új ellenzéki testület, a koordinációs tanács ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával, írja az MTI.

A kedden létrehozott koordinációs tanács célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is megtalálhatók, például Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült ellenzéki elnökjelölt.

A belarusz főügyészség szerint a testület a hatalom megszerzésére törekszik, és létrehozása nemzetbiztonsági fenyegetést jelent - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Az ügyben nem neveztek meg egyéni gyanúsítottakat.

A tanács közleményében alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat, és leszögezte: erőfeszítései békések és jogszerűek.

Eközben Marija Kalesznyikava, aki szintén a koordinációs tanács tagja, egy csütörtökön közzétett videófelvételben arra kérte a biztonsági erőket, hogy csatlakozzanak az ellenzékhez. Kalesznyikava anyagi biztonságot és mentességet ígért az átállóknak. A biztonsági erők nem egy ember, hanem a nép védelmére esküdtek fel - hangsúlyozta.

Belarusz (Fehéroroszország) posztszovjet történetének legjelentősebb politikai válságát éli, másfél hete folyamatosak a tízezreket vonzó megmozdulások. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenko elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. A 65 éves Lukasenko 1994 óta irányítja az országot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el.

Csütörtökön kissé csökkent a tiltakozások lendülete, miután az államfő szerdán bejelentette: utasította a rendőrséget, hogy tisztítsa meg az utcákat a tüntetőktől. Hétvégére azonban újra nagy tömegeket várnak az utcákra.

Eközben Saulius Skvernelis litván miniszterelnök csütörtökön vilniusi hivatalában fogadta Cihanouszkaját. A kormányfő biztosította az ellenzéki elnökjelöltet, hogy kormánya Lengyelországgal, Lettországgal és Észtországgal együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy szabad és tisztességes választások legyenek.

A találkozó után Moszkva jelezte: a belarusz belügyekbe való beavatkozásként tekint a külföldi tisztségviselők és a belarusz ellenzék tagjai közötti kapcsolatfelvételekre.