Jusztina
12 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

EU: Mielőbb vizsgálja ki Moszkva, mi történt a kómába esett Navalnijjal

2020.08.21. 14:56

Az Európai Unió Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus feltételezett mérgezésének gyors kivizsgálására szólította fel pénteken Oroszországot - írta az MTI.

Nabila Massrali, az EU külügyi szolgálatának szóvivője aggodalmának adott hangot az ügy miatt. Leszögezte, hogy átlátható és független nyomozást várnak az orosz hatóságoktól.

"Amennyiben a mérgezés gyanúja bebizonyosodik, a vétkeseket felelősségre kell vonni" - közölte szóvivő, egybehangzóan azzal, amit Josep Borrell, külügyekért felelős uniós főképviselő írt előző nap a Twitteren. Massrali hozzátette: Oroszországnak engedélyeznie kell, hogy az azóta kómában lévő Navalnijt átszállíthassák Németországba gyógykezelésre. 

Bízunk abban, hogy az orosz hatóságok ígéretükhöz híven engedélyezik Alekszej Navalnij Németországba szállítását, családjának kívánságát tiszteletben tartva

- közölte a szóvivő, utalva arra, hogy a 44 éves politikust kezelő kórház pénteken mégsem tartotta szállításra alkalmasnak Navalnijt, így az ő Németországba való szállítására érezett repülő egyelőre a szibériai Omszkban várakozik.

Navalnij csütörtökön lett rosszul a Tomszk-Moszkva repülőjáraton, ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban. A politikus kómába esett, géppel lélegeztették. Munkatársai szerint megmérgezték, feltehetően a teájába csempészett toxinnal. Anatolij Kalinyicsenko, az omszki mentőkórház helyettes főorvosa pénteken azt mondta, hogy a szakemberek nem találtak sem méreganyagot, sem méregnyomot Navalnij szervezetében.

A ellenzéki politikus családja ragaszkodik a külföldi gyógykezeléséhez, egyebek között azért, mert nem bízik az orosz egészségügyben, sem az omszki mentőkórház főorvosában, Alekszandr Murahovszkijban, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

Uniós források szerint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök este a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott telefonbeszélgetésben a fehérorosz válság mellett Navalnij ügyét is érintette.