Mégsem engednék el a kómában lévő orosz ellenzékit Németországba

2020.08.21. 09:06

Nincs szállítható állapotban a gyaníthatóan mérgezéstől kómába esett Alekszej Navalnij - közölte az orosz ellenzékit kezelő omszki kórház, ahová a 44 éves politikust csütörtökön szállították. Navalnij repülővel utazott Moszkvába, amikor a fedélzeten rosszul lett - így a gép sürgősségi leszállást hajtott végre. A gyanú szerint a repülőtéren elfogyasztott fekete teába kerülhetett a méreg, amelytől a Kreml legismertebb kritikusa súlyos állapotba került.

Navalnij továbbra is kómában van a dél-szibériai kórházban.

Korábban az orvosok azt mondták, stabilizálták az állapotát, pénteken azonban már közölték, nem stabil az állapota a szállításhoz - noha családja és munkatársai mielőbb szeretnék Németországba juttatni Navalnijt.

Angela Merkel korábban jelezte, országa kész fogadni Navalnijt kezelésre, a német kancellár felvetésére az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte: a Kreml megadja hozzá a szükséges engedélyeket.

A mentőhelikopter a személyzettel és a szükséges berendezésekkel megérkezett az Oroszország ázsiai részén fekvő Omszkba, ám a kórház állásfoglalása után kérdéses, hogy mikor indíthatják útnak Navalnijt.

Munkatársai szerint a kórház felsőbb utasításra döntött úgy, hogy a politikus mégsem szállítható. Navalnij szóvivője, Kira Jarmis követelte, hogy minél előbb adjon a Kreml egyértelmű állásfoglalást, hogy valóban hozzájárulnak-e Navalnij elszállításához Omszkból.

„Navalnij kómában van. Az omszki orvosok egy nap alatt sem jutottak el a diagnózisig. És amikor Alekszejért megérkezik a felszerelt, orvosi helikopter Németországból, akkor nem engedik elszállítani. Eltüntetik a nyomokat, parancsot teljesítenek, akármi - egy csapatban vannak az embertelenekkel” - idézte Kira Jarmis tweetjét a Newsru.com.

A kórház szerint nincs nyoma mérgezésnek

Pénteken az omszki kórház főorvosának helyettese már azt is közölte, hogy nem látják nyomát mérgezésnek. Alekszej Kalinyicsenko elmondta, hogy az elemzés a beteg vizeletében és vérében sem mutatott ki mérget.

Nem találjuk úgy, hogy a pácienst megmérgezték

- idézte az orvost az Rbc.ru.  • Hírek
  • Árfolyam