Meghalt a belarusz tüntetések idején eltűnt férfi

2020.08.23. 10:40

A 28 éves Mikita Kryutsounak augusztus 12-én veszett nyoma, miután elindult az egyik belarusz tüntetésre Minszkben. A felesége tegnap jelentette be, hogy megtalálták a férfi holttestét egy erdős területen.

A férfit a család és önkéntesek is napokig keresték. Azt hivatalosan egyik forrás sem erősítette meg, hogy a férfi ténylegesen részt vett a tüntetéseken. A rendőrség közlése szerint a holttestén nem voltak erőszakra utaló nyomok láthatók. 

Nem tudom, hogy részt vett-e a tüntetésen vagy sem, és azt sem tudom, hogy letartóztatták-e. Augusztus 12-én egyszer csak már nem lehetett őt elérni, eltűnt. Ma pedig telefonon értesítettek, hogy megtalálták felakasztva. 

- nyilatkozta a feleség, Alena Kryutsova. 

Eközben a belarusz ellenzék Litvániába távozott vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja, jelentősen módosítva korábbi harcos hozzáállásán, legutóbb már úgy nyilatkozott, hogy hajlandó visszatérni Fehéroroszországba, ha a hatalom kész a párbeszédre. Akár Aljakszandr Lukasenko elnökkel is kész együttműködni - számol be a Sky News.

Az elnökjelölt elmondta, hogy a változások immár megállíthatatlanná váltak Belaruszban, bár a tüntetések intenzitása csökkent, a hatalom megfélemlítési taktikája miatt. Arra szólította fel a fegyveres erők tagjait, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a békés tüntetőkkel szemben.

Cihanouszkaja kifejtette, hogy akkor kész visszatérni hazájába, ha a hatalom hajlandó tárgyalni, és minden politikai foglyot szabadon engedtek. Cihanouszkaja részt vett az ellenzéki koordinációs tanács létrehozásában, amelynek a hatalom átadásának megszervezése lenne a feladata, de az elnöki hivatal büntetőeljárást kezdeményezett a tagjai ellen. 

A Litvániában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még nem áll készen arra, hogy arról beszéljen, hogy mi törtért vele azon órák alatt, amikor eltűnt a nyilvánosság (és saját stábjának tagjai) elől a belarusz választási bizottság épületében. A feltételezések szerint megfenyegethették. Elmondta, hogy az utóbbi napokban számos európai ország vezetőjével beszélt, de Vlagyimir Putyinnal nem.   • Hírek
  • Hírek