Adalbert
13 °C
21 °C

Német orvosok igazolták: tényleg megmérgezték Alekszej Navalnijt

2020-08-22T090723Z 2095789942 RC2XII9L1U3H RTRMADP 3 RUSSIA-POLI
2020.08.24. 16:54 Módosítva: 2020.08.24. 17:45

A klinikai tesztek eredményei arra utalnak, hogy megmérgezték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust – írja az MTI a berlini Chaité egyetemi kórház orvosainak közleménye nyomán. Hozzátették, hogy Navalnij állapota súlyos, de nincs akut életveszélyben.

Orvoscsoport vizsgálta meg minden részletre kiterjedőn a beteget, amint megérkezett. A klinikai teszt alapján úgy tűnik, hogy megmérgezhették olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik

– áll a közleményben.

Azt egyelőre nem tudják, pontosan milyen anyaggal mérgezték meg Navalnijt. A klinika ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a méreg jelenlétét és Navalnij szervezetére gyakorolt hatását – az idegrendszer megfelelő működéséhez szükséges kolinészteráz enzimek gátlását – több független laboratóriumban is igazolták.

A kolinészteráz az emberi szervezet működését biztosító legfontosabb enzimek közé tartozik. Hiánya vagy hatásának fékezése többek között légzéskimaradást és izombénulást idézhet elő. Kolinészterzáz-gátló anyagokat használnak például növényvédő szerekben, de kolinészeráz-gátló hatása van az egyik leghíresebb vegyi fegyvernek, a Szíriában is bevetett szarinnak is.

A diagnózis alapján az orosz politikust az atropin nevű ellenszerrel kezelik. Azt egyelőre nem lehet kizárni, hogy a mérgezés maradandó idegrendszeri károsodást okoz a politikusnál – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Frissítés 08.25-én: Az omszki kórházban is elvégezték azokat a teszteket Alekszej Navalnijon, mint Berlinben, az eredmények negatívak lettek, reagált a németek bejelentésre az omszki megye és a szibériai szövetségi körzet főtoxikológusa, Alekszandr Szabajevet. Amikor Navalnijt az omszki kórházba szállították, nem voltak kolinészteráz-gátlók mérgezésére jellemző tünetei, tette hozzá. Navalnij narkotikumok és szintetikus anyagok, pszichedelikus szerek és gyógyszerek széles spektrumát, így kolinészteráz-gátlók jelenlétét is kimutató vizsgálatokon esett át Omszkban. Szabajev azt mondta, a mindenre kiterjedő vizsgálatok elvégzése érdekében az omszki orvosok készek megosztani a német kollégákkal a Navalnij szervezetéből vett mintákat.

Gyanús körülmények között

Az ellenzék legismertebb vezetője csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen, miután a repülőtéren megivott egy teát. Mérgezés gyanújával került kórházba. A kómában Omszkba szállított 44 éves politikus állapota továbbra is súlyos, és nem növelte a bizalmat az sem, hogy orvosai szerint semmi sem utal mérgezésre. A továbbra is kómában lévő Navalnijt némi várakoztatás után a hétvégén sikerült Berlinbe szállítani.

A szállítását megszervező német magánalapítvány, a Cinema for Peace vezetője, Jaka Bizilj szerint Navalnij túl fogja élni, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként.

Az eset körülményei legalábbis gyanakvásra adtak okot már eddig is. „Nem tudom megmondani, kik voltak az irodámban” – mondta például az újságíróknak Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház főorvosa, bár úgy fogalmazott, hogy az oroszul „nem mondhatom meg” jelentésben is értelmezhető. Majd ugyanezt a szerkezetet használva közölte: nem tudja azt mondani, hogy az irodájában ezek az ismeretlenek csináltak volna bármit is. „Egyszerűen érdeklődtek, és kész” – zárta le a beszélgetésnek ezt a részét a főorvos a Newsru.com szerint.

Angela Merkel német kancellár és Heiko Maas külügyminiszter közös állásfoglalásban reagált az orvoscsoport vizsgálati eredményeire. Mint írták, "tekintettel Navalnij úr kiemelkedő szerepére az oroszországi politikai ellenzékben", nyomatékosan felszólítják az orosz hatóságokat, hogy a legapróbb részletekig tárják fel az ügyet, méghozzá "a legteljesebb átláthatóság mellett". Az elkövetőket meg kell találni, és felelősségre kell vonni – hangsúlyozta a német kancellár és a német diplomácia vezetője.

(Borítókép: Navalnijt szállítják be a berlini kórházba, miután egy repülővel átszállították Oroszországból 2020. augusztus 22-én. Fotó: Christian Mang / Reuters)