Ivó, Milán
EUR 382,98 Ft
USD 365,74 Ft
6 °C
26 °C

Most már hivatalosan is Donald Trump a republikánus elnökjelölt

trump
2020.08.24. 21:15 Módosítva: 2020.08.24. 23:29

A Republikánus Párt hivatalosan is Donald Trumpot jelölte az Egyesült Államok elnökének a párt elnökjelölt-állító konvencióján hétfőn az észak-karolinai Charlotte-ban – írja az MTI.

Az elnökjelöltséghez a küldöttek 1276 voksára volt szükség, Donald Trump ezt perceken belül megszerezte.

Az elnök – az előzetes jelzésekkel ellentétben – személyesen is megjelent a gyűlésen, ahol 50 tagállam 300 delegátusa volt jelen. Lelkes tömeg fogadta, amely azt skandálta: „Még négy évet!”. Trump, mielőtt még a beszédébe belekezdett volna, így fordult híveihez: Ha tényleg meg akarjátok őrjíteni őket (a demokratákat), akkor mondjátok azt, még 12 évet!”.

„Kötelességemnek éreztem, hogy eljöjjek Charlotte-ba, az Észak-Karolina iránti tiszteletből is” – mondta, hozzátéve, hogy reméli, erre a választók is emlékeznek majd november 3-án, a választások napján. Elemzők szerint ezzel egyértelműen arra utalt, hogy demokrata párti kihívója, Joe Biden nem volt jelen személyesen a wisconsini Milwaukee-ban a múlt héten tartott elnökjelölt-állító konvenció egyetlen napján sem.

Beszédében Donald Trump hangsúlyozta: „Ez országunk történetének legfontosabb választása”. Megköszönve a jelölést, felidézett kormányzata eredményei közül néhányat. Kiemelte az új kereskedelmi megállapodásokat, illetve azt a döntést, amellyel rendeleti úton kötelezte a biztosítókat, hogy kössenek biztosítást a súlyos betegekkel is.

„A valaha volt legsikeresebb gazdaságunk volt a világjárvány előtt, és a legjobb foglalkoztatási adataink voltak” – mondta, hozzátéve, hogy kormányzata idején megteremtették az ország energiafüggetlenségét is.

A koronavírus-járványról azt mondta, sok kormányzót „teljesen felkészületlenül” ért a „Kínából érkezett vírus”.

Trump kijelentette: az Egyesült Államok soha nem lesz szocialista ország. Kiállt a szabad fegyvervásárlás és fegyvertartás mellett, és arra figyelmeztetett, hogy egy demokrata párti kormányzat adót emelne és gyengítené a rendőrséget.

Élesen bírálta a demokratákat, akik szerinte a levélszavazás révén „el akarják lopni” a választást. „A Covidot használják fel a választások eredményeinek ellopásához, a Covidot használják fel, hogy megfosszák az embereket, mindenkit, a szabad és tisztességes választásoktól” – mondta.

Demokrata párti kihívóját, a több évtizede a kongresszusban politizáló és az előző elnök, Barack Obama kormányzatában nyolc éven keresztül alelnökként szolgáló Joe Bident a politikai establishment képviselőjeként írta le, aki szerinte radikális lett. Mint mondta, Bidennek például elő kellene terjesztenie, hogy kit javasolna alkotmánybírónak, de ezt a listát nem tudja összeállítani, mert „a radikális baloldal azt fogja követelni, hogy szuperradikális baloldali, őrült bírákat küldjön a Legfelsőbb Bíróságba”. Az elnök álláspontja szerint Biden esetleges megválasztásával „az amerikai álomnak vége lesz”.

A Ronna McDaniel pártelnök által megnyitott konvenció első napján személyesen megjelent Charlotte-ban Mike Pence alelnök is, akit szintén újrajelöltek alelnöknek. Pence a gazdaság járvány előtti állapotának visszaállítását és a rendfenntartó erőknek nyújtandó erőteljes támogatást ígért. „Önök és Isten segítségével újabb négy évre újraválasztjuk Donald Trump elnököt, és Amerikát ismét naggyá tesszük” – mondta.

(Borítókép: Donald Trump amerikai elnök megérkezik, hogy beszédet mondjon a Republikánus Nemzeti Konvenció első napján, az észak-karolinai Charlottban 2020. augusztus 24-én. Fotó: Reuters/Carlos Barria)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek