Összeomlott egy épület Indiában, több mint százan rekedtek a romok alatt

2020-08-24T182432Z 1792673656 RC2IKI9KEL33 RTRMADP 3 INDIA-COLLA
2020.08.24. 21:56 Módosítva: 2020.08.24. 23:33

Több mint százan rekedhettek egy összeomlott épület romjai alatt hétfőn a nyugat-indiai Maharástra államban – írja az MTI. Az első híradások még hetven eltűntről és legalább huszonkét sérültről szóltak.

Anil Paraskar helyi rendőrfőnök tájékoztatása szerint egy ötemeletes lakóház omlott össze a Mumbaitól 200 kilométerre délre található Mahad településén. Az épületben hozzávetőleg 45 család lakott.

Bharatset Maruti Gogavale, a helyi törvényhozás tagja szerint a kétszáz lakos nem mindegyike volt az épületben, amikor az összedőlt. „Úgy gondolom, száz és százhuszonöt közé tehető azok száma, akik az épületben tartózkodtak, amikor összeomlott” – mondta a szerencsétlenség helyszínén.

Hozzávetőleg harminc embert sikerült kiszabadítani a romok alól. A mentéshez a katasztrófavédelmi szolgálatok mellett a helyi lakosok is csatlakoztak. A munkálatokat ugyanakkor nehezítette a heves monszunesőzés.

Egyelőre nem tudni, mi okozta az épület összeomlását

– mondta Paraskar, aki szerint a hatóságok vizsgálatot indítottak a történtek kiderítésére.

Frissítés 08.25-én: Újabb hírek szerint már több mint hatvan embert emeltek ki élve a mentőcsoportok az épület romjai alól. Az előzetes vizsgálatok szerint az épületomlás amiatt történhetett, hogy a szakadatlan esőzések következtében erősen felázott a talaj. A rendőrség tájékoztatása szerint a 47 lakásos épület kártyavárként omlott össze.

Hasonló katasztrófák nem számítanak ritkaságnak Indiában az építkezésbiztonsági szabályok figyelmen kívül hagyása, a rossz minőségű építőanyagok, illetve a silány kivitelezés miatt. A balesetek jó része a monszun idején történik. Az indiai bűnügyi statisztikai hivatal szerint csak 2017-ben több mint 1200 ember vesztette életét 1161 épület összeomlásában.

(Borítókép: Mentő alakulat túlélők után kutatnak az indiai Mahadban összeomlott épület törmelékei között 2020. augusztus 24-én. Fotó: Stringer / Reuters)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport