Horvátországban és Szlovéniában sem enyhül a vírus

K  AP20200821065
2020.08.28. 16:19

A horvát testület jelentése szerint az elmúlt egy napban 357-el nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 9192-öt. Csütörtökön 304, szerdán pedig rekordmennyiségű, 358 új fertőzöttről számoltak be. Három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 180-ra nőtt. A betegek közül 212-en vannak kórházban, közülük tizenegyen lélegeztetőgépen.

Az aktív betegek száma 2560, a legmagasabb a járvány kezdete óta.

A legtöbb új fertőzöttet továbbra is a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták: előbbiben 71, utóbbiban 114 embernél mutatták ki a koronavírust.

Horvátországban a fertőzöttek száma eléri a 80-at százezer főre vetítve. Horvátországot már korábban vörös listára rakta Szlovénia, Olaszország, Ausztria, Nagy Britannia és Hollandia, Németország pedig két tengerparti régióra, Split-Dalmát és Sibenik-Knin megyére adott ki utazási figyelmeztetést. Szeptember 1-jétől Szlovákia is korlátozásokat vezet be Horvátországgal szemben.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint csütörtökön 42-vel, 2797-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, szerdán 33 új esetről számoltak be. Új halálos áldozata nincs a vírusnak, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma 133. A diagnosztizált betegek közül 22-en vannak kórházban és közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

(MTI)

(Borítókép: Védőmaszkos utasok a spliti nemzetközi repülőtéren 2020. augusztus 21-én. Fotó: MTI / AP / Miroslav Lelas)  • Hírek
  • Csok