Vilhelmina
8 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Jegesmedve marcangolt szét egy kempingezőt

GettyImages-646539324
2020.08.28. 09:43
Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Norvégiához tartozó jeges-tengeri Svalbard-szigeteken (Spitzbergákon), fél évszázad alatt ez volt a hatodik halálos kimenetelű jegesmedve-támadás.

A tragédia péntekre virradóra, hajnali 4 órakor történt egy kempingben a szigetcsoport székhelye, Longyearbyen közelében. Az áldozat a helyi hatóságok szerint egy férfi, akinek állampolgársága egyelőre nem ismert. A többi kempingező lövéseket adott le a ragadozóra, amelyet később holtan találtak a longyearbyeni repülőtér parkolójában.

A halálos kimenetelű jegesmedve-támadások csekély száma ellenére Norvégia és az Északi-sark között félúton fekvő szigetcsoporton mindenkinek ajánlott a fegyverviselés, aki elhagyja a városokat. Egy 2015-ös számlálás alkalmával 1000 körülire tették a Spitzbergákon élő jegesmedvék számát, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak.

Ez a hatodik halálos jegesmedve-támadás a sarkkörön túli szigetcsoporton 1971 óta. Legutóbb 2011-ben történt hasonló haláleset, amikor egy 17 éves brit diák vesztette életét és négy másik sebesült meg medvetámadásban egy iskolai kirándulás alkalmával.

Szakértők szerint a főleg fókákkal táplálkozó jegesmedvék természetes vadászterületét jelentő jégtáblák olvadása készteti a települések megközelítésére a táplálékot kereső sarkvidéki ragadozókat. A lakott területek közelében ólálkodó vadállatokat általában visszakergetik a vadonba vagy helikopterrel viszik vissza őket a jégmezőkre.