18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az agresszív lakástulajdonos, aki egyszer csak feldarabolta az albérlőit

2020.08.28. 20:07 Módosítva: 2020.08.29. 01:20
Bőröndökbe rejtett, feldarabolt holttesteket talált három fiatal Seattle-ben a vízparton júniusban. Minderről TikTok-felvételt is csináltak, ami futótűzként terjedt el, néhány hét alatt több mint harmincmillióan látták, mire a cég a sok kérés után végre letörölte a videót. A gyilkosságok mögött egy elmérgesedett bérlői viszony állhat, de kiderült: a gyanúsítottnak korábban is meggyűlt már a baja a hatóságokkal.

Június 19-én három fiatal épp TikTok-videókat gyártott a Washington állambeli Seattle-ben.  

Srácok, találtunk egy fekete bőröndöt a parton

– mondta egyszer csak a kamerázó fiú, miközben a két másik lány nevetgél, majd a felvételen a következő pillanatban azt látni, hogy egy móló alatt, a part menti köveken valóban ott van egy fekete bőrönd. 

A fiatalok itt megjegyezték, hogy egy pillanatra azt gondolták, pénzzel teli táskát moshatott partra a víz. Egyikük ezután lemászott a kövekre, őt a kamerázó arra biztatta, hogy:

Nyisd ki!

Közben fentről többen is figyelték őket. 

Az egyik lány végül kinyitotta a bőröndöt, 

amiben egy feldarabolt holttestet talált, műanyagba csomagolva.

Ezután egyikük telefonálni kezdett. A BBC szerint a fiatalok rögtön hívták a rendőröket, akik később átkutatták a környéket, és egy második bőröndöt is találtak, abban pedig egy másik holttestet. 

A tinédzserek a videót feltöltötték a TikTok nevű videómegosztó alkalmazásra, amit aztán több tízmillióan néztek meg. 

Sok idő, nagy elhatározás

A boncolás során kiderült, a bőröndökbe a 35 éves Jessica Lewis és a 27 éves Austin Wenner azóta bomlásnak indult holttesteit gyömöszölték be. Lelőtték őket, majd testüket megcsonkították, valamikor június kilencedike környékén, tehát körülbelül tíz nappal azelőtt, hogy a fiatalok felfedezték a bőröndöt.

A nyomozás gyorsan a 62 éves Michael Lee Dudley felé terelődött, akinek lakásában a fiatalok szobát béreltek, tehát hárman éltek egy lakásban. A tanúvallomások szerint a férfi sokat veszekedett a lakókkal, amiért azok elmaradtak a bérleti díjak kifizetésével. Havi 1500 dollárt kért tőlük, amit a fiatalok nem tudtak kifizetni neki.

A rendőrök ezután a lakást is átkutatták, ahol

golyónyomokat találtak a falban, a fiatalok hálószobájában pedig vért és frissen festett falakat. 

A férfi minderről azt állította, Lewis valahogy megvághatta magát, így kerülhetett vér a szobájukba, de a golyó ütötte lyukakat nem tudta megmagyarázni. Dudley-t rögtön letartóztatták. 

A vádirat szerint bár a gyilkosság pontos okát nem lehet még tudni, Dudley valószínűleg dühös volt az elmaradt lakbérek miatt, és azért, mert a fiatalok bűnös életet élhettek nála. Az irat arra is kitér, hogy a férfinak valószínűleg segítettek is a holttestek feldarabolásánál, és abban, hogy a maradványokat különféle bőröndökbe és táskákba tegyék, majd megpróbálják elrejteni azokat.

„Sok idővel és nagy elhatározással lehetett csak egy ilyen folyamatot véghezvinni, és hogy ilyen messzire ment, azt bizonyítja, hogy veszélyes a társadalomra” – áll a vádiratban.

Austin Wenner és Jessica Lewis
Austin Wenner és Jessica Lewis

Agresszív múlt

Jessica Lawis nagynénje úgy nyilatkozott a sajtónak, Dudley és a fiatalok kapcsolata sosem volt rendezett. A nő szerint a férfi néha a kocsijukat megbuherálta, annyira, hogy az el sem indult, máskor bezárta őket a lakásba. Amikor a fiatalok kutyája megette az egyik tyúkját, egy kalapáccsal a szemük láttára ölte meg, a tetemet pedig a többi kutya elé dobta. De mivel a párnak nem volt hova mennie, így nem költöztek el Dudley-tól.

Máskor pedig egy villanyszerelővel veszett össze annyira, hogy egy fegyver is előkerült, végül a rendőrséget kellett kihívni.

A helyi sajtó szerint Dudley-nak a múltja sem makulátlan. 2016-ban egy volt barátnője vádolta meg azzal, hogy a férfi szexuálisan bántalmazta őt, ezért végül eljárás is indult ellene.

2018 nyarán a saját lánya kért tőle távolságtartási végzést a bíróságtól, mert állítása szerint apja gyerekkorában éveken át rendszeresen zaklatta szexuálisan. A bíróságon a lány így beszélt róla: „Tízéves koromtól egészen tizennyolc éves koromig, kilenc éven keresztül szexuálisan zaklatott: bedrogozott és megerőszakolt. Már tízévesen arra kényszerített, hogy egy ágyban aludjunk, és hogy nézzem, ahogy pornót nézve maszturbál”. A nő azt is mondta, apja többször megfenyegette őt, miközben lőfegyvert tartott a kezében.

A bíróság végül elutasította a nő távolságtartási kérelmét. Mindezt úgy indokolták, a vádak jogilag családon belüli erőszaknak számítanak.

30 milliós nézettség

A bőröndöt megtaláló fiatalok a felvételeket rögtön feltöltötték a TikTok nevű videómegosztó alkalmazásra, amit

néhány hét alatt több mint 30 millióan láttak.

„Ezzel nem tudunk mit kezdeni, senki nem tudta, hogy ez így lesz, azok a gyerekek sem”, mondta erről Lewis nagynénje, Gina Jaschke, mindezzel együtt viszont meg is köszönte a fiataloknak, mert szerinte nélkülük talán sosem találták volna meg a holttesteket. 

Bár többször kérvényezte a TikToknál, hogy töröljék a videót, a cég hónapokig nem csinált semmit. „Tudhatnák, hogy ezek holttestek, arcok, amit láttak is, azt gondolnám, hogy ők is tudják, hogy ők is csak emberek voltak, valakinek a szülei, és valakiknek a gyerekei. És hogy valamiféle tiszteletből törölhetnék a felvételt” – mondta minderről.

A BBC meg is kereste a céget az ügyben, mire azt a választ kapták: a videó nem sérti az általános irányelveiket, mivel az emberi maradványokról konkrét felvételek nem voltak rajta. Erre több Twitter-felhasználó #vegyétekle hashtaggel arra kérte a TikTokot, hogy töröljék a felvételt. 

Több mint két hónappal a feltöltés után, augusztus 25-én a TikTok törölte a videót. Nagyjából ezzel egy időben Dudley ellen kétszeres gyilkosság miatt emeltek vádat. Öt millió dollár kifizetése után akár szabadlábon is védekezhet majd. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport