Gellért, Mercédesz
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Koronavírus - Csak a fertőzésen átesett turistákat fogad egy brazil szigetcsoport

2020.08.31. 19:55

Csak koronavírus-fertőzésen átesett látogatókat fogad az egyik legszebb brazíliai látnivaló, a Fernando de Noronha-szigetcsoport, amely több mint öt hónapos zárvatartás után kedden újra megnyílik a turisták előtt. A festői szépségű atlanti-óceáni szigetek, amelyek egy elsüllyedt hegység maradványai, szeptember 1-től csak olyan vendégeket fogadnak, akik fel tudnak mutatni olyan tesztet, amely igazolja, hogy szervezetükben megtalálhatók a koronavírus elleni antitestek.

A szigeteket felügyelő Pernambuco állam hatóságainak szokatlan döntése azon a feltételezésen alapul, hogy a fertőzésen átesett emberek nagy valószínűséggel már nem fertőznek. Bruno Ishigami virológus azt mondta a G1 hírportálnak, hogy

Elméletileg fennáll a vírus továbbadásának kockázata az ilyen emberek esetében is, de a rizikó nagyon kicsi.

A brazil partoktól 354 kilométerre fekvő 21-tagú szigetcsoportot március 21-én zárták le a turizmus előtt. Azok a helyi lakosok is, akik éppen a szárazföldön tartózkodtak, csak júniusban térhettek vissza lakhelyükre. A szigetek közül csak a fősziget, Fernando de Noronha lakott.

Az idilli szépségű, türkizkék vízéről, gazdag madárvilágáról és tengeri élővilágáról híres szigetcsoport csak korlátozott számban fogad turistákat, hogy megvédje kényes ökológiai rendszerét. A szigetek 2001 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján is.