Mihály
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai elnökválasztás: Rengeteg Nobel-díjas támogatja Joe Biden demokrata jelöltet

2020-08-31T190145Z 567671610 RC27PI9H1HIS RTRMADP 3 USA-ELECTION
2020.09.02. 18:02 Módosítva: 2020.09.02. 18:03
81 Nobel-díjas biztosította támogatásáról az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét

Nyolcvanegy Nobel-díjas biztosította támogatásáról Joe Bident, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjét szerdán egy nyílt levélben, arra hivatkozva, hogy a volt alelnök „hajlandó meghallgatni szakértőként”, és korábban mély megbecsülését fejezte ki a tudományos megoldások iránt a betegségekkel szemben

 – írja az MTI szerda délután. 

A CNN honlapján megjelent cikk szerint

a kémiai, orvosi és fizikai Nobel-díjasok hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a választott vezetők tudományos alapon hozzanak döntéseket, különösen egy világjárvány idején.

Nemzetünk történelme során még soha nem volt nagyobb szükség arra, hogy vezetőink megbecsüljék a tudomány értékét a közvélemény alakításában. A közszolgálatban eltöltött hosszú ideje során Joe Biden következetesen bizonyította hajlandóságát arra, hogy meghallgassa a szakértőket, azt, hogy érti a nemzetközi együttműködés értékét a kutatásban, és azt, hogy tiszteli azt, amivel a bevándorlók járultak hozzá országunk tudományos életéhez

– írták. A CNN egy, a Nobel-díjas csoporthoz közeli forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a kezdeményezés szervezője Bill Foster, az amerikai képviselőház illinois-i demokrata, a kongresszus egyetlen fizikus végzettségű tagja. 

Trump lassan reagált

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 

az Egyesült Államokban eddig több mint hatmillióan fertőződtek meg koronavírussal, a fertőzés következtében több mint 180 ezer amerikai vesztette életét. Donald Trump amerikai elnököt erőteljes bírálatok érték amiatt, hogy kormányzata túl lassan reagált a járványra, és nem tett eleget azért, hogy megvédje az amerikaiakat.

A CNN egyik nemrégi, az SSRS független közvélemény-kutató cég által végzett felmérése szerint

a megkérdezett amerikaiak közül átlagosan tízből hetet zavar az, ahogyan az amerikai kormány a koronavírus-járványt kezelte. Hatvankét százalék szerint Trump többet is tehetett volna a járvány elleni küzdelemben, a megkérdezettek 58 százaléka pedig elégedetlen azzal, ahogyan az amerikai kormányzat kezelte a járványt.

(Borítókép: Joe Biden egy pittsburgh-i kampányrendezvényen 2020. augusztus 31-én. Fotó: Alan Freed / Reuters)