Fekete, fehér, igen, nem?

2020.09.04. 17:12
Egy magát afro- és latin-amerikainak valló egyetemi adjunktusnő kénytelen volt beismerni, hogy valójában fehér. A történetnek extra csavart ad a tény, hogy afrikai, karib-tengeri és egyéb diaszpóra témában tartott előadásokat a George Washington Egyetemen

A medium.com közösségi oldalra feltöltött vallomásában Jessica A. Krug beismerte, hogy nem rendelkezik színes bőrű felmenőkkel, és nem Bronxból származik, hanem valójában egy fehér lány Kansas Cityből.

„Felnőtt életem jelentős részében elnyomtam magamban Kansas City külvárosában töltött  [...] gyerekkorom emlékét és több, jogtalanul viselt fekete személyiség alakját öltöttem magamra. Először észak-afrikainak, majd afro-amerikainak, később karibi származásúnak és legutoljára bronxi feketének vallottam magamat. [...] Nem csak jogtalanul bitoroltam ezeket az indentitásokat, melyhez semmi jogom nem volt, hanem ezzel szándékom ellenére csatlakoztam azon nem-feketékhez, akik számtalan módon visszaélnek, ellopják és egyéb más módokon bitorolnak egyes fekete identitásokat és a kultúrát.”

Többoldalas bocsánatkérésében kemény szavakkal ostorozza magát, számtalanszor kér elnézést azoktól akiket megbántott és megsértett. Posztjában a gyerekkorában őt ért traumák miatt kialakult szellemi állapotát okolja a helyzetért, hozzátéve, hogy ez nem mentség arra amit tett. Hogy erre a beismerésre miért most és miért ilyen formában került sor, arra nem tért ki.

Az adjunktus karrierje során szinte kizárólag Afrika, Latin-Amerika, diaszpóra és identitás témakörökben publikált. Egy kisebb egyetemen történt 2012-es doktorálása után után hamarosan a George Washington Egyetemen kapott állást a Történelem tanszék Kolumbiával foglalkozó részlegén. 

Vallomását tartalmazó posztja felháborodott és csodálkozó reakciókat egyaránt kiváltott egyetemi, és baráti köreiben. Egyik tanártársa szerint bár nem folyt ellene boszorkány üldözés, többen dühösen szembesítették korábbi, egymásnak ellentmondó kijelentésével és valószínűleg megelőzendő a botrány kirobbanását inkább elismerte hazugságait. Egyik tanítványa csodálkozásának adott hangot, hogy a mindig vidám, színesbőrű (woman of color - woc) tanárnőről, aki gyakran spanyol szavakat kevert mondandójába és egyszer kikérte magának, amikor egy tanítványa Brooklynt és nem Bronxot nevezte meg a rap szülőföldjének, kiderült hogy fehér. Szerinte a tanárnő gyakran keveredett önellentmondásba magával pl. szülőföldjével kapcsolatban, de ennek senki sem szentelt túl nagy figyelmet. 

Jessica A. Krug
Jessica A. Krug
Fotó: George Washington University

Beismerése komoly párhuzamokat mutat Rachel Dolezal 2015-ös esetével, akit szülei vallomása buktatott le. Az emberi jogi aktivista és afrikai tanulmányok oktató szintén éveken át tartotta fent annak látszatát, hogy fekete. 

A további lépésekre vonatkozó újságírói kérdésre az egyetem szűkszavú válaszában annyit közölt, hogy ismerik a szóban forgó poszt tartalmát és vizsgálják a lehetséges megoldásokat.