Diána
11 °C
22 °C

Merkely Béla szerint a százezerhez közelít a koronavírus-fertőzöttek valódi száma Magyarországon

2020.09.06. 23:15

Hozzávetőlegesen a hússzorosa lehet a betegek valódi száma az azonosított fertőzöttekének – jelentette ki Merkely Béla az ATV Heti Napló című műsorában.

A SOTE rektora úgy nyilatkozott, a járványt nem lehet egyetlen intézkedéssel leküzdeni, sok mindennek kell együtt hatnia a megfékezéséhez. Az egyik eszköz a maszkviselés, amelyet ő kötelezővé tenne, ő maga zárt térben mindig visel is egyet. A felvetésre, hogy a politikusok nem igazán viselnek maszkot, Orbán Viktor sem mutat példát, a SOTE rektora úgy válaszolt, ezután majd fognak, már csak azért is, mert az első hullámban még nem cirkulált a koronavírus, nem volt túl sok esélye, hogy megfertőz valakit, azóta viszont, hogy behurcolták, tízszeresen cirkulál. Ez azt jelenti, hogy a fertőzöttek valódi száma nagyjából a hússzorosa a jelenleg azonosítottakénak.

– Nem járunk messze a százezertől. Az elmúlt tíz nap alatt többen fertőződtek meg, mint a járvány első szakaszában 

– fogalmazott Merkely Béla.

Ami a koronavírus reprodukciós rátáját illeti, a SOTE rektora szerint a múlt héten az arány a kettőt is meghaladta, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött több mint két embernek adta tovább a kórt.