Ferenc
10 °C
29 °C

Harry herceg visszafizette azt a közpénzt, amelyből a rezidenciáját renoválták

2020.09.07. 21:32

Visszafizette Harry herceg a windsori kastély közvetlen közelében lévő rezidenciájának renoválására közpénzből fordított, átszámítva csaknem egymilliárd forintnyi összeget.

A 95. életévében járó II. Erzsébet angol királynő unokája (Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia) amerikai feleségével, Meghan Markle-lel együtt március végén gyakorlatilag kivonult a brit királyi családból, és Kaliforniában telepedett le. 

Bár sussexi hercegi, valamint hercegnői címüket megtartották, de a monarchia hivatalos programjaiban nem vesznek részt,  az uralkodót sem képviselik hivatalos fórumokon, az Ő Királyi Fensége megszólítást sem használják, és végül – de koránt sem utolsó sorban – közpénz-ellátmányra nem tartanak igényt.

A házaspár gyermekük megszületése előtt költözött a londoni Kensington-palotából a Frogmore Cottage rezidenciára, amelyet azonban meglehetősen leromlott állaga miatt előzőleg jelentős felújítási munkálatokkal kellett lakhatóvá tenni. A renoválás költsége miatt Harryt és feleségét annak idején komoly bírálatok érték. 

A herceg szóvivőjének hétfői bejelentése szerint Harry most megtérítette az összeget.

A pénzt a monarchia fenntartásának költségeit fedező állami apanázs, a Sovereign Grant számlájára fizette be. Ez azt jelenti, hogy a királyság finanszírozására a költségvetésnek ennyivel kevesebbet kell fordítania a jelenlegi pénzügyi évben.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Frogmore Cottage a továbbiakban is Harry és Meghan nagy-britanniai rezidenciája lesz. 

A házaspár január elején jelentette be teljesen váratlanul, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni és a jövőben ideje nagy részét Amerikában tölti.