Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Tömegtüntetések Montenegróban az ország függetlensége mellett

000 1X140Z
2020.09.07. 06:34
Tízezrek vonultak az utcákra Podgoricában és más montenegrói városokban vasárnap este az ország függetlensége mellett a szerbbarát ellenzéki pártok választási győzelme ellen tiltakozásul.


Az augusztus 30-i montenegrói választáson a három ellenzéki szövetség összesen 41 parlamenti helyet szerzett meg a 81 fős törvényhozásban. A három politikai erő most egy szakértői kormány felállításával akarja megtörni Milo Djukanovic montenegrói elnök hatalmát. A voksoláson győztes erők korrupcióval, maffiakapcsolatokkal és a kormánykritikusok elleni merényletekkel vádolják az államfőt - adta hírül az MTI.

Torkig vagyunk a csetnik szabadsággal

- hangoztatta a demonstráción felszólalók egyike.

A csetnikek szerb szabadcsapatok hírhedtek voltak, amelyek a második világháború alatt, illetve az 1990-es években Jugoszlávia felbomlásakor, a Délszláv háborúban rémtetteket követtek el a civilekkel szemben.  

Az ellenzéki szövetség legerősebb tagja, a szerb- és oroszbarát Demokratikus Front (DF) 27 mandátumot szerzett, koalíciós partnerei viszont nyugatbarát erők. Ilyen erőviszonyok mellett a montenegrói függetlenség hívei jogosan attól tartanak, hogy a DF vezetésével az ország ismét Szerbia, illetve Oroszország befolyása alá kerülhet - olvasható az MTI közleményében.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy valójában ki szervezte a vasárnapi megmozdulásokat. A legtöbb felszólaló a tüntetéseken "hazafinak" állította be magát, aki "csak egyetlen pártot ismer el, a montenegrói államot".   Azonban ennek ellent mond a Vijesti helyi független lap, melynek munkatársai az eddig három évtizedig kormányzó - Djukanovic vezette - balközép Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) számos aktivistáját vélte felfedezni a tiltakozók soraiban.

Kapcsolódó

Bezártak a szavazóhelyiségek Montenegróban, a szavazásra jogosultak háromnegyede adta le a voksát

Összesen tizenegy párt, illetve koalíció közül választhattak az állampolgárok vasárnap.

 

A korábbi államfő, Djukanovic korábban azzal vádolta meg a hagyományosan orosz barát Szerbiát, hogy politikai és médianyomást gyakorolt a montenegrói választópolgárokra a parlamenti választás előtt. Állítását a szerb vezetés teljes mértékben elutasította.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek