Mihály
3 °C
17 °C

Ciprus és Libanon együtt állítaná meg a bevándorlókat

2020.09.08. 06:34
A ciprusi hatóságok képviselői Libanonba utaznak, hogy a bevándorlók feltartóztatásának legjobb és leghatékonyabb módszeréről konzultáljanak helyi partnereikkel.

Ciprus Libanonnal együttműködve tartóztatná fel a Földközi-tengeren keresztül érkező migránsokat – közölte a ciprusi belügyminiszter hétfőn.

Nikosz Núrisz jelezte, a ciprusi hatóságok képviselői Libanonba utaznak, hogy a bevándorlók feltartóztatásának "legjobb és leghatékonyabb" módszeréről konzultáljanak helyi partnereikkel.

Az utóbbi napokban több mint százötvenen érkeztek a ciprusi felségvizekre, sokan közülük szíriai állampolgárok, de vannak köztük libanoniak is. A menedékkérők egy részét partra engedték, a többieket viszont a ciprusi hatóságok bérelt hajóval visszavitték Libanonba.

A nicosiai belügyminisztérium hétfőn vészhelyzeti ülést tartott a menekült-ügy miatt. Núrisz hangsúlyozta, hogy országa nincs többé abban a helyzetben, hogy további „gazdasági bevándorlókat” fogadjon, mivel tele vannak a befogadóközpontok.

Ciprus régóta sérelmezi, hogy a földközi-tengeri migrációs mozgások különös tehertételt jelentenek neki. Nicosia szerint lakosságarányosan Cipruson a legmagasabb azok száma, akik első ízben nyújtanak be menedékkérelmet. A sziget mindössze 160 kilométerre található a libanoni partoktól, és Szíria még közelebb fekszik hozzá.

Libanon már így is hozzávetőleg egymillió menekültet fogadott be a szomszédos Szíriából. Mindemellett az ország súlyos gazdasági válsággal küzd, amit tovább súlyosbítottak a bejrúti kikötőben augusztus 4-én nagy valószínűséggel gondatlanságból bekövetkezett, nagy erejű robbanások, amelyek miatt több mint 190-en haltak meg és mintegy hatezren megsérültek.