Összefogunk vagy elveszünk az ENSZ főtitkára szerint

2020.09.08. 20:17

A klímaváltozással szemben közös fellépést sürget az ENSZ-főtitkár. António Guterres úgy fogalmazott: az államoknak egyesíteniük kell erőiket a globális felmelegedéssel szembeni harcban, különben a világ elveszett.

Guterres ennek szemléltetésére a globális koronavírus-járvánnyal szembeni nemzetközi fellépést hozta fel. „Úgy vélem, hogy a megfelelő nemzetközi koordináció hiánya miatt nem sikerült megakadályozni a vírus terjedését (...), aminek rá kell ébresztenie az országokat arra, hogy változtatniuk kell" – idézte szavait az AFP francia hírügynökség.

(Az államoknak) közösen kell fellépniük a klímaváltozás fenyegetésével szemben, sokkal komolyabban, mint a járvánnyal szemben. Egzisztenciális fenyegetésről van szó a bolygóra és az életünkre nézve

– mondta a világszervezet főtitkára a Covering Climate Now nevű, az éghajlatváltozással kapcsolatos hírek fokozottabb nyomon követését kitűző globális újságírói kezdeményezés tagjainak adott interjúban.

„Vagy összefogunk, vagy elveszünk” 

– mondta Guterres, aki valódi reformok elfogadására szólított fel az energetika, a közlekedés, a mezőgazdaság, az ipar területén, illetve az életmódban, ezek nélkül ugyanis – mint fogalmazott – elveszünk.

A koronavírus-világjárvány miatt számos 2020-ra tervezett fontos nemzetközi klímaügyi találkozót kellett elhalasztani, ami félelmet váltott ki amiatt, hogy további csúszások következnek be a klímaváltozás elleni küzdelemben. Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését (COP26) például 2021 novemberére halasztották. A COP26 célja a párizsi klímamegállapodás – amelyet hátráltatott, hogy az Egyesült Államok kivonult belőle Donald Trump amerikai elnök 2017-es bejelentése után – alkalmazásának újraindítása volt.

A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig két Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.  • Tippek
  • Bankszámla