Összefüggés lehet az elhízás és a koronavírus súlyosbodása között

2020.09.09. 13:33

Több kutatás is foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az elhízottság milyen kapcsolatban lehet a koronavírus-fertőzés súlyosra fordulásával.

Az elméletek szerint – írja az MTI – a jelentős túlsúly megnöveli számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát. Ezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a koronavírusos páciensnél súlyosra forduljon a betegség. 

Egy új tanulmány keretei között több mint 5200 koronavírussal diagnosztizált esetet vizsgáltak meg. A csoport 35 százaléka elhízott volt. A kutatók megállapították, hogy a nagy testtömegindexű páciensek nagyobb eséllyel kerültek kórházba a fertőzéssel, mint a normális testtömegindexűek.

A tudósok továbbra is dolgoznak annak kiderítésén, hogy milyen szerepet játszik az elhízás a betegség súlyosbodásában. Elképzelhető, hogy az elhízás érinti az immunrendszert, de az is, hogy a pandémia a meglevő közegészségügyi problémákat erősíti fel.

A kutatók szerint az elhízás lehet a hátterében annak, hogy egyes országokat, közösségeket súlyosan érint a koronavírus-járvány. Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körében 42 százalék az elhízottak aránya. Ez az arány pedig a fekete és spanyol ajkú lakosság körében még magasabb.

Egy 170 centiméter magas felnőtt embert 86 kilogrammos testsúly fölött 30-as testtömegindextől tartanak elhízottnak. A fertőzés súlyosra fordulása inkább az extrém elhízottaknál, vagyis a 40-es és afölötti testtömegindexű embereknél jelentkezik.

Például, ha magas a testzsírszázalékunk, csökken a tüdő kapacitása. További problémát okozhat az elhízással gyakran együtt járó krónikus gyulladás. A gyulladás természetes védekezési módja testünknek a káros betolakodókkal, köztük a vírusokkal szemben. A hosszan tartó gyulladás azonban nem egészséges, és alááshatja a szervezet védekezését, amikor valódi fenyegetéssel kerül szembe.

Mintha gázolajat öntenénk a parázsló tűzre

– fogalmazott Dariush Mozaffarian, a Boston melletti Tufts Egyetem elhízáskutatója.

A tudósok azt is vizsgálják, hogy esetleg a koronavírusnak lehet-e valamilyen sajátossága, ami miatt az elhízottak érzékenyebbek rá, és jobban megbetegíti őket.

Az elhízás a kezelést is befolyásolja: a kórházban a légzés megkönnyítésére hasra fektetik a betegeket, de az elhízottaknál ez nehézségbe ütközik, ezért ezek a páciensek gyakrabban szorulnak lélegeztetésre.

Problémát okozhat az is, hogy a koronavírus-fertőzés ellen kifejlesztett vakcina esetleg nem lesz elég hatékony az elhízottak esetében.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön