Vencel
13 °C
23 °C

Szvetlána Tyihanovszkaja: Amit teszünk, az nem irányul Oroszország ellen

2020.09.09. 11:30

Nagyon fontosnak tartom, hogy megmaradjon a jó viszony az oroszokkal. Amit teszünk, az nem irányul Oroszország ellen Remélem, hogy továbbra is megmarad a jó viszony – hangoztatta  Szvetlána Tyihanovszkaja volt belorusz ellenzéki elnökjelölt abban a Telegramon megjelent videóüzenetben, amellyel deklaráltan „az orosz néphez” fordult.

Az önkéntes lettországi száműzetésben politikus beszédét a Ria Novosztyi orosz hírügynökség idézte, a kétoldalú kapcsolatok méltatásán túl pedig a volt elnökjelölt kitért arra is, hogy milyen kártékony a mindenünnen áramló orosz állami propaganda.

Kiemelte, hogy az elnökválasztáson ellenfelének, Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő elnöknek nem volt reális esélye, valódi támogatottsága. – Ezért olyan taktikát választott, amelyet ismer, az egyetlent, amit ismer: nem engedte elindulni a független jelölteket. Börtönbe zárta őket, vagy kitoloncolta az országból, ugyanúgy elutasította a nemzetközi megfigyelőket is, és megsértette a belorusz polgárok törvényes jogát, hogy ellenőrizhessék a választásokat – állította Szvetlána Tyihanovszkaja, aki közvetlen a választások után távozott Lettországba a saját biztonsága érdekében.