Friderika
10 °C
18 °C

A görög miniszterelnök szerint az EU-nak szankcionálnia kellene Törökországot

2020.09.10. 15:57

Az Európai Uniónak érdemi szankciókat kell hoznia Törökország ellen, ha Ankara nem vonja ki a Földközi-tenger keleti medencéjében állomásozó erőit – szögezte le a görög miniszterelnök a London Times brit, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német és a Le Monde francia napilapban is közzé tett véleménycikkében.

Szükség van párbeszédre, de nem úgy, hogy közben fegyvert szegeznek ránk 

– jelentette ki Kiriákosz Micotákisz, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy bármi, ami Görögország jólétét és biztonságát fenyegeti, az fenyegetést jelent az EU összes tagállamára is.

Mindazonáltal úgy vélte, Ankarának még van lehetősége elkerülni a rá váró szankciókat, ha a török vezetés visszatér a tárgyalóasztalhoz, és a megbeszéléseket ott folytatják, ahol 2016-ban abbahagyták. Ha ez nem sikerül, Athén a a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) fordul.

Micotákisz csütörtökön egyeztet az ügyben Emmanuel Macron francia elnökkel is. Mindketten részt vesznek az Európai Unió déli tagországainak korzikai, Macron elnökletével tartandó csúcstalálkozóján.

Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget. Ankara hajói augusztus első felében kezdték újra vizsgálódásaikat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Ankara harmadszor is meghosszabbította egyik szeizmikus kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember 12-ig.

Kapcsolódó

Fegyverrel zavarják át a törökök a menekülteket a görög határnál

A belügyminiszter azt ígéri, ezer felfegyverzett rendőr állítja meg a Görögországból visszaforduló menekülteket. Két határ közé szorulnak.

Törökország a hét végén Földközi-tengeri Vihar fedőnéven hadgyakorlatot kezdett Ciprus partjai előtt, a művelet csütörtökön ér véget.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a múlt héten azt mondta, a kialakult feszültség rendezéséhez többoldalú konferencia összehívására van szükség Ankara részvételével. Ezeket a megbeszéléseket a tervek szerint szeptember végén tartják meg.