Diána
12 °C
21 °C

Több ezer ember kellett, hogy elhagyja otthonát Görögországban a bozóttüzek miatt

2020.09.10. 06:37

A görög hatóságok több ezer háztartást evakuáltak az Athén közelében pusztító bozóttüzek miatt szerdán.

A hatóságok elővigyázatosságból elrendelték a Keratea közelében található Anavisszosz és Palia Fokea települések, valamint kisebb falvak kiürítését. Az emberek átmenetileg a környező települések szállodáiban vannak. Mintegy 180 tűzoltó és önkéntes küzd a lángok megfékezéséért. A munkálatokat nyolc helikopter és öt repülőgép is segíti.

A fővárostól délkeletre található Keratea térségében pusztító tűz kordában tartását jelentősen megnehezítik a lángokat felszító heves széllökések. A látási viszonyokat pedig nagyban korlátozza a sűrű füst. Egyelőre azonban nem jelentettek áldozatokat a régióból, kisebb anyagi károkról viszont több értesülés is érkezett.

Görögországban kedd este óta 71 erdőtüzet jelentettek, amelyek közül a legsúlyosabb Keratea térségében tombol. A hatóságok a Peloponnészoszi-félsziget déli régiójában rendelték még el egy település kiürítését. Nyáron a perzselő hőség és az erős szél miatt gyakoriak az erdőtüzek Görögországban. Két évvel ezelőtt 102-en vesztették életüket az Athénhoz közeli Mati üdülőhelyen az ország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb erdőtüzében.